7 op de 10 werknemers werken door bij ziekte

Elke dag zijn meer dan 6 op 100 werknemers afwezig door ziekte, een percentage dat onafgebroken stijgt sinds 2001. Maar lang niet alle zieke werknemers blijven thuis. Uit onderzoek van Securex over presenteïsme blijkt dat 71 procent van de werknemers met gezondheidsproblemen minstens één dag ziek heeft gewerkt.

21 november 2014

Delen

ziek
"Angst om je job te verliezen is vaak doorslaggevend om ziek te gaan werken.”

Vooral jongeren, hoger opgeleiden, bedienden en leidinggevenden werken al snel een dagje door wanneer ze zich niet goed voelen. Sommigen doen dat omdat ze met plezier gaan werken, maar ook de angst om de job te verliezen is soms een doorslaggevende factor. Deze studie van Securex baseert zich op een bevraging van 1.754 Belgische werknemers uit de privé- en publieke sector. 73 procent van de werknemers zegt dat hij in de twaalf maanden vóór het onderzoek één of meer dagen ziek was.

Van die zieke werknemers heeft 20 procent onafgebroken doorgewerkt, heeft 29 procent het werk neergelegd bij ziekte en heeft 51 procent werk en rust gecombineerd. 71 procent van de zieke werknemers heeft dus minstens één dag gewerkt terwijl hij zich eigenlijk ziek voelde. Acht op de tien van de ziek doorwerkende werknemers deed dit 1 tot 10 dagen. 13 procent werkte 11 à 20 dagen door terwijl ze ziek waren. En zes procent werkte meer dan 20 dagen ziek, sommigen zelfs tot een jaar.

Vrees voor job

Werknemers jonger dan dertig jaar werken het vaakst als ze ziek zijn, net als universitair geschoolde werknemers en leidinggevenden. Oudere werknemers zijn minder vaak afwezig door ziekte, maar als ze afwezig zijn, is dit meestal wel voor een langere periode.

Hoger geschoolden en bedienden werken vaker door bij ziekte omdat ze met meer plezier gaan werken dan lager geschoolden en arbeiders. Het onderzoek toont aan dat ook leidinggevenden meer met plezier gaan werken dan niet-leidinggevenden.

Werknemers die vrezen dat ze hun job gaan verliezen, werken langer door als ze ziek zijn, zo blijkt uit het onderzoek. Net als werknemers die langdurig afwezig zijn door ziekte. Ook zij hebben meer schrik om hun werk kwijt te geraken.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.