Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

7 do's en don’ts bij het krijgen van een jobaanbieding

Het krijgen van een jobaanbieding
Hoe reageer je bij het krijgen van een jobaanbieding?
Een jobaanbieding op een schoteltje? Je zou voor minder een gat in de lucht springen. Maar eens je het nieuws hebt laten bezinken, slaat de twijfel toe. Want wat als je al een job hebt die je met hart en ziel doet? Of wat als de aanbieding helemaal niks voor jou is?

Vroeger vond je vacatures in de krant of in de lokale supermarkt. Je verstuurde een handgeschreven brief en daarna was het vooral geduldig wachten op antwoord. Vandaag gaat het er heel anders aan toe. Solliciteren doe je nagenoeg uitsluitend online. Sterker nog: in sommige gevallen word je zelf gecontacteerd door een recruiter. Maar hoe reageer je bij het krijgen van een jobaanbieding? Wij helpen je op weg.

Zeker doen!

1. Onderhandel over de voorwaarden

De headhunter heeft de eerste zet gedaan, nu is het aan jou om te onderhandelen. Niet alleen over het loon, maar ook over de functie, de voordelen en de arbeidsvoorwaarden. Onthoud goed: het is niet omdat je een aanbieding krijgt, dat je het moet accepteren zoals het is.

2. Onderhandel met je huidige werkgever

Ben je tevreden met je huidige baan? Zeg niet meteen neen tegen de aanbieding, maar gebruik het om je huidige werknemer een beetje onder druk te zetten. Zeker als de voorwaarden van de nieuwe job aantrekkelijker zijn. Als je huidige werkgever ziet dat anderen pogingen ondernemen om je af te snoepen, is de kans groot dat hij of zij met een beter voorstel komt om je in het bedrijf te houden. Een jobaanbieding is dus het perfecte moment om te onderhandelen over je loon, je arbeidsvoorwaarden of zelfs een promotie.

3. Bouw een relatie op met de recruiter

Niet geïnteresseerd in de aanbieding? Blijf dan beleefd en zorg dat de recruiter met een goed gevoel achterblijft. Wimpel de aanbieding heel vriendelijk af, en wijs de headhunter eventueel door naar iemand anders die volgens jou uiterst geschikt is voor de job. Zo bouw je een relatie op, die in de toekomst alleen maar positieve effecten kan opleveren.

Zeker niet doen!

1. Ga uit van het beste

Sommige mensen durven weleens denken dat wanneer ze een aanbieding krijgen, de job al binnen is. Niets is minder waar. Het geeft je wel een voorsprong op andere kandidaten, maar laat dus niet alles op je afkomen want dat kan verkeerd uitdraaien. Verdubbel je inspanningen en zet je beste beentje voor, zeker als je de job echt graag wilt.

2. Overschat jezelf

Je bent zeker niet de enige die gecontacteerd werd voor deze job. Dus ga er ook niet van uit dat de buit al binnen is. Zoals eerder gezegd: zet je beste beentje voor en beschouw het net als een sollicitatie waarbij je zelf de eerste stap hebt gezet.

3. Laat je cv liggen

Of je nu een leuke job hebt of niet, het is heel belangrijk om je cv up-to-date te houden. En daar zijn meerdere redenen voor. De eerste is dat de recruiter zijn beslissing om contact met je op te nemen makkelijk kan rechtvaardigen als je een goed cv hebt. Ten tweede is het niet altijd aan de recruiter om de definitieve beslissing te nemen. Je moet dus niet alleen indruk maken op de recruiter, maar op het hele bedrijf.

4. De recruiter negeren

Heb je al een job die je met hart en ziel doet? Heel fijn! Maar laat de recruiter die je een job aanbiedt niet zomaar links liggen. Je hebt de job nu misschien niet nodig, maar denk eraan dat de toekomst onvoorspelbaar is. Ook al ben je niet geïnteresseerd, blaas dan de bruggen niet meteen op. Wat doe je dan best wél?

  • Vertel in alle eerlijkheid dat je nu een job hebt die je heel graag doet en je dus op dit moment niet ingaat op het aanbod. Maar doe de deur niet volledig dicht. Laat hem of haar weten dat je meteen terug contact opneemt als de kaarten anders liggen. En deel gerust mee dat de recruiter je in de toekomst mag blijven contacteren.
     
  • Niet helemaal tevreden met de aanbieding? Probeer er dan zelf meer uit te halen.

(dt/em) - Bron: Glassdoor 

3 september 2019
Anderen bekeken ook