6% verslaafd aan internet

Krijg jij ook wel eens naar je hoofd geslingerd dat je internetverslaafd bent? Misschien valt dat allemaal nog wel mee. Uit onderzoek blijkt dat maar 6 % van de online bevolking ook daadwerkelijk internetverslaafd is. Relatief weinig, dus.

8 januari 2015

Delen

Onderzoekers aan de University of Hongkong komen met verrassende resultaten omtrent internetverslaving. Zo concluderen ze dat 6% van de online bevolking met een echte verslaving te kampen krijgt, maar merken ze ook regionale schommelingen op.

Regionale verschillen

Verrassing nummer 1 is waarschijnlijk het feit dat niet West- en Noord-Europa de hoogste cijfers optekenen in dit onderzoek. In Scandinavië en West-Europa werd maar bij 2,6 % van de internetbevolking een internetverslaving vastgesteld. In vergelijking met andere regio’s is dat bijzonder weinig. Zo kon er in het Midden-Oosten een absolute piek worden opgetekend van 10,9 % en ook in Azië werd er een gemiddelde van 7,1% geregistreerd.

Volgens Cheng en Yee-lam Li, één van de onderzoekers, weerlegt het grote verschil tussen de regio’s het vooroordeel dat een online verslaving te maken heeft met de toegangsmogelijkheden tot het internet en/of de penetratie van het medium in de maatschappij. “In Scandinavië en West-Europa kent het internet een grote penetratie, maar toch blijken deze regio’s het minst met het probleem geconfronteerd te worden.”

Wat is het?

Wanneer spreekt men nu eigenlijk van een internetverslaving? Onderzoekers Cecelia Cheng en Angel Yee-lam Li zien het als een impulscontroleprobleem. Internetverslaafden zijn niet meer in staat om zichzelf van het internet te onthouden. Iets dat op zich weer gelinkt kan worden aan de levenskwaliteit van die persoon. “Online verslaving kan een negatieve impact hebben op onder meer de persoonlijke gezondheid en de sociale relaties.”

Volgens de onderzoekers wordt het internet vaak gebruikt om uit de realiteit te ontsnappen. Mensen die ontevreden zijn over hun leven of de offline wereld, vluchten weg in hun online wereld. Hoe meer de levenskwaliteit daalt, hoe meer kans op een internetverslaving dus.

 

(sjv) – Bron: Express.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.