6 redenen waarom jouw droomcarrière in Nederland ligt

Nederlanders zijn arrogant, te direct, hebben een groot ego … Je kent ze wel, de clichés over onze noorderburen. Maar voor veel Vlamingen is Nederland het beloofde werkland. Zo ook voor Xavier Janssens uit Bree. Voor hem en zijn collega’s zijn er 6 goede redenen om in Nederland te gaan werken.
#

1. Een internationaal karakter dicht bij huis

In Nederland kan je een internationale carrière uitbouwen zonder dat je daarvoor naar de andere kant van de wereld moet verhuizen. Je kan gewoon in België blijven wonen: zo kan je de voordelen van je thuis te voelen in je eigen woonplaats gewoon combineren met een internationale droomjob.

2. Dichter dan naar Brussel te moeten pendelen

Vanuit verschillende plaatsen in België – Limburg bijvoorbeeld – is of wordt het onhoudbaar om dagelijks naar het Brusselse te pendelen. Veel werknemers zullen moeten verhuizen om nog een gelijkaardige job te kunnen uitvoeren in eigen land. Voor hen is het veel makkelijker om zonder fileleed de oversteek naar Nederland te maken. De wegen naar Nederland zijn nog vrij vlot berijdbaar en ze liggen er ook gewoon beter bij.

“Ik woon in Bree en werk tegen Eindhoven, dat is zo’n 40 à 50 minuten rijden”, vertelt Xavier Janssens, Vlaming en werkzaam bij ASML, een Nederlands technologiebedrijf met 150 Vlamingen in dienst. “Veel mensen zien Brussel als centrum. Ik niet: naar Brussel of Imec in Leuven zou ik veel langer onderweg zijn.”

3. No-nonsensecultuur

Nederland kent zijn eigen gewoontes en mentaliteit. “Nederlanders zijn iets directer”, merkt ook Xavier Janssens. “De ceo spreek je gewoon aan met zijn voornaam. Dat is in het begin wel wennen, maar ik heb die no-nonsensestijl graag. Het moet je wel liggen, want ik heb ook Vlamingen gezien die Nederlanders te brutaal vinden en teruggekeerd zijn naar België.”

4. Engels leren

De tweede (professionele) taal in Nederland is Engels. Dit zorgt ervoor dat je als Belg deze wereldtaal goed kan ontwikkelen, opbouwen en onderhouden. Wat een pluspunt is voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor je verdere internationale ambities. En toch kan je informeel nog lekker Nederlands praten tegen je collega’s … dat is uniek.

5. Vlakkere hiërarchische structuur

In Belgische bedrijven is de machtsafstand groter dan in Nederland. Volgens de typische Belgische normen is de baas degene die zegt hoe het werk moet verlopen. Een typisch Nederlandse baas zal vaker de mening vragen van zijn werknemers en hen verder ondersteunen bij hun ontwikkeling.

“Nederlanders staan dan wel bekend om hun groot ego, ze zetten dit vlot opzij als er samengewerkt moet worden. De werkcultuur is veel vlakker. Bij een escalatie van een probleem naar hogerop, kom je als snel in aanraking met de bazen van 3 à 4 niveaus hoger. En ook tegen hen kan je heel open en collegiaal communiceren”, vertelt Xavier Janssens, Vlaming in het Nederlands technologiebedrijf ASML.

6. Voor specifieke jobs bestaan er geen landsgrenzen

“Veel mensen kijken naar een landsgrens als iets van: daar stopt mijn zoektocht naar werk”, aldus Xavier Janssens. “Maar in de streek rond Eindhoven zijn er voor mij net de interessantste jobs te vinden. Deze regio werd onlangs door de Amerikaanse denktank ICF (Intelligent Community Forum) uitgeroepen tot slimste regio van de wereld. Een enorme hightechomgeving dus, precies wat ik zoek.”

(mr) 

9 december 2015
Anderen bekeken ook