Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

6 psychologische spelletjes die rekruteerders spelen

In sollicitatiegesprekken worden er vaak stiekeme strategieën gebruikt om de juiste kandidaat te kunnen selecteren. Oppassen dus als ze vragen om de naam van je vorige baas te spellen.
#

1. Spel de naam van je vorige baas

Als je heel specifieke vragen krijgt over je vorige baas, dan heb je te maken met een sluwe rekruteerder.

Specialisten raden rekruteerders aan om in het begin van het sollicitatiegesprek aan sollicitanten te vragen hoe de naam van hun vorige baas gespeld wordt. Dit zal de sollicitant direct op scherp zetten, is de redenering. De sollicitant zal denken dat zijn vorige baas zal gecontacteerd worden als referentie. Zelfs als dit niet het plan is van de rekruteerder, dan nog zal de sollicitant eerlijker antwoorden omdat hij anders door de mand kan vallen.

2. Hoeveel werkwoorden gebruik je?

Minder goed presterende werknemers gebruiken 40% meer werkwoorden dan hun goed presterende collega's. De productiefste werknemers antwoorden direct, to the point, positief, met feiten en persoonlijk.

Minder goede werknemers gebruiken meer werkwoorden omdat hun verdiensten niet zo hard voor zich spreken en ze die indrukwekkender willen doen lijken.

3. Hoeveel keer gebruik je 'altijd' en 'nooit'?

Minder goed presterende werknemers gebruiken deze woorden 100% vaker.

"Mijn collega's wisten nooit wat ze moesten doen en vroegen altijd mijn hulp". Dat verraadt onzekerheid.

4. Halve vragen stellen

Als ze op een sollicitatiegesprek vragen om een moeilijke situatie te beschrijven, maar niet specifiek vragen wat je deed om het om te lossen dan proberen ze te achterhalen of je een 'probleemmaker' of een 'probleemoplosser' bent.

Probleemoplossers zullen altijd vertellen hoe ze nadien alles weer in de plooi kregen, zelfs zonder dat er expliciet naar gevraagd werd. Zij kunnen nu eenmaal niet om met een mislukking. Een probleemmaker daarentegen zal gewoon de vraag beantwoorden en een moeilijke situatie aanhalen zonder meer.

5. Ik, jij, hij of zij

Er is onderzoek gedaan naar hoe goed en minder goed presterende werknemers spreken.

  • Eerste persoon (ik, mijn, we): goed presterende werknemers praten 60% meer in de eerste persoon.
  • Tweede persoon (jij, jouw): minder productieve werknemers antwoorden 400% meer in de tweede persoon.
  • Derde persoon (hij, zij): minder productieve werknemers spreken 90% meer in de derde persoon.
  • Neutraal (het): zo kan je best nooit spreken in een sollicitatiegesprek. Minder productieve werknemers beantwoorden vragen 70% meer in neutrale modus.

6. Spreek je in de verleden tijd?

De best presterende werknemers praten meer in de verleden tijd. Minder goede werknemers praten meer in de tegenwoordige en de toekomstige tijd.

Als je op een sollicitatiegesprek een moeilijke situatie moet beschrijven, dan zegt een minder goed presterende persoon: “Ik zou een collega die naast zijn schoenen loopt vertellen dat ik meer ervaring heb dan hem.

Een topwerknemer zegt: “Ik had een klant die problemen had met zijn server en zijn deadline ging missen.”

(mr) - Bron: www.businessinsider.com 

16 februari 2012
Anderen bekeken ook