6 op de 10 vijftigers denken niet aan pensioen

De verhoging van de pensioenleeftijd is stof tot heel wat debat. Toch probeert meer dan de helft van de 50-plussers niet te denken aan wat er hen aan het einde van hun loopbaan te wachten staat. Waarom is dat?

10 juli 2015

Delen

De conversatie over de pensioenleeftijd is actueel en levendig. Toch denken de meeste 50+’ers niet bewust aan wat er na hun pensioen zal gebeuren. De meeste proberen de confrontatie met het einde van hun carrière net te vermijden. Een gebrek aan informatie lijkt hiervan de grootste oorzaak.

Nationale informatiecampagne

De Federatie van Bruggepensioneerden en Gepensioneerden, Fediplus, merkte dit fenomeen op en besloot actie te ondernemen. Ze constateerden dat de vrees van ongeveer 63% van de 50-plussers die nog aan de slag waren, vooral gebaseerd was op angst, onzekerheid en ongerustheid. Iets dat gemakkelijk verholpen moet kunnen worden met de juiste informatie en begeleiding.

Fediplus lanceert daarom een nationale informatiecampagne. Hiervoor peilden ze eerst naar de perceptie, het gedrag en de behoeften van de Belgen over het einde van hun carrière en het pensioen. Ze constateerden ook dat 1 op 3 Belgen tussen de 50 en 75 nog aan het werk is, 1 op 2 gepensioneerd is en 1 op 5 werkloos of ziek is.

Toegang tot informatie

Uit hun onderzoek blijkt dat werkende 50+’ers niet uitzien naar hun pensioen. 1 op 4 wil er zelfs helemaal niet mee geconfronteerd worden. De rest denkt er pas aan als ze er actief aan herinnerd worden door de overheid (31%), hun omgeving (30%) of door gezondheidsproblemen (28%) .

Een deel van het probleem ligt bij het gebrek aan personalisatie van de informatie. 34% zegt zich te ergeren aan de vage beschikbare informatie, die vaak niet meer dan een ‘benadering’ is van hun situatie. 16% vindt de informatie over het algemeen niet genoeg gepersonaliseerd. 15% weet helemaal niet waar ze toegang kunnen krijgen tot relevante informatie en is overtuigd dat geen enkele informatiebron de hele lading dekt.

Op pensioen

De meerderheid van de ondervraagden bekent ook dat hun pensioen geen vrijwillige keuze was/is. Meestal wordt de beslissing door iemand anders genomen of bepaald door factoren waar ze eigenlijk niets over te zeggen hebben (werkgever, gezondheidsproblemen, pensioenleeftijd …).

Toch wordt het pensioen zelf vooral met positieve emoties geassocieerd. De meeste mensen denken aan vakantie, meer vrijheid en plezierige dingen. Het is vooral de weg naar deze eindecarrièredrempel die voor onzekerheid zorgt.

Onzekerheid

Veel vijftigplussers kennen het exacte bedrag van hun pensioenuitkering niet, raken in de war door de steeds veranderende regelgeving of zijn ongerust dat het pensioensysteem zal falen omdat het onbetaalbaar blijkt te zijn. Een onduidelijk beeld van hun (toekomstige) financiële situatie zorgt dus voor heel wat ongerustheid. Iets waar de actieve 50+’ers vaak zover mogelijk van willen wegblijven en waardoor er dus administratieve problemen ontstaan als het toch zover is. Zich niet informeren of voorbereiden zorgt dan voor extra stress en onnodige problemen. Meer omkadering en advies is met andere woorden geen luxe.

Omkadering

Die omkadering zal zeker de komende jaren nodig zijn. 2015 is het jaar van de veranderingen. Zo zal het deeltijds pensioen besproken worden, zal het probleem van de hogere pensioenleeftijd en zware jobs aangekaart worden en zal er gedacht worden over een puntensysteem voor de pensioenberekening. Zelfs vijftigplussers die zich wel geïnformeerd hebben, zullen hierdoor alsnog voor een heel ander pensioenstelsel staan dan ze vandaag kennen of hadden verwacht.

(sjv) – Bron : Hrsquare.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.