6 manieren om iemands aandacht te trekken

Om je job goed te kunnen uitvoeren, ben je vaak afhankelijk van de goodwill van anderen. Ook als je geen job hebt en op zoek bent naar werk, moet je ervoor zorgen dat een recruiter zijn kostbare tijd aan jou wil besteden. Maar hoe trek je snel iemands aandacht zonder dat je daar al te veel moeite voor moet doen?
#

Volgens Brent Beshore, de ceo en oprichter van AdVentures, een organisatie die investeert in communicatiebedrijven, zijn de volgende manieren, in volgorde van kans op succes, uiterst succesvol om iemands aandacht te krijgen:

1. Twitter

Beshore beantwoordt meer dan 95 procent van de vragen die mensen hem stellen op de sociale netwerksite Twitter. De meeste mensen lezen tweets sneller dan hun e-mails en het voelt gewoonweg onbeleefd aan om originele vragen van klanten, sollicitanten of partners via dit medium niet direct te beantwoorden. Daarnaast worden RT's en favorites direct opgemerkt. Het is bijgevolg de gemakkelijkste manier om bij iemand (positief) op te vallen.

2. LinkedIn

Ook mensen contacteren via LinkedIn moedigt Beshore aan. Alleen moet je goed opletten dat je dit op de juiste manier doet. Vermijd een standaardboodschap en stel een persoonlijke bericht op waarom je precies een connectie wil met een bepaald persoon. Mensen vinden het namelijk moeilijk om boodschappen te negeren die persoonlijk op hen gericht zijn.

3. Brief

In technologische tijden lijkt dit wellicht wat vreemd, maar volgens Beshore heb je meer kans om iemands aandacht te trekken met een brief dan met een vluchtige e-mail. De meeste werknemers krijgen tientallen mails per dag, maar ontvangen slechts een paar keer per week 'persoonlijke post'. Een (ongewone) brief via post versturen blijkt dus een bijzonder goed idee om belangstelling en interesse op te wekken bij de mensen die je nodig hebt.

4. E-mail

Wil je toch opvallen tussen die tientallen mails, dan moet je goed beseffen dat je wellicht amper twee lijnen krijgt om de aandacht te trekken van de persoon waarnaar je mailt. Schets daarom onmiddellijk de context, wijs op wat jullie gemeenschappelijk hebben, beschrijf exact wat je wil dat er gedaan wordt en maak al een schatting van hoeveel tijd dit in beslag zal nemen. Je zou ervan versteld zijn hoeveel mensen zulke 'straight to the point'-mails kunnen appreciëren. Krijg je toch geen antwoord, wees dan niet verlegen om een follow-up mail te sturen.

5. Sms

Als je iemands telefoonnummer hebt en je bent met deze persoon al meermaals in contact geweest, dan is het volgens Beshore soms handiger om gewoon een sms te sturen in plaats van te bellen. Sms'en worden namelijk onmiddellijk gelezen en zijn moeilijk te negeren. Dezelfde regels als voor e-mail (zie hierboven) zijn hierop van toepassing.

6. Telefoon

De kans dat iemand die je nog nooit hebt ontmoet je terugbelt na je gemist telefoontje is miniem. Beshore vindt telefoneren een eerder 'moeizaam proces dat veel tijd in beslag neemt'. De enige reden waarom je volgens hem iemand beter opbelt dan alle voorgaande manieren is wanneer er een dringend tijdslimiet op jouw vraag/opdracht staat.

(nm) – Bron: Forbes.com 

19 maart 2013
Anderen bekeken ook