5 tips voor een succesvol moeder-dochter-team

mama en dochter

Moeders en dochters … Massa’s tv-series gaan over deze complexe relatie. Hoe pak je het aan als je samen zaken doet, of blijf je professioneel beter zo ver mogelijk uit elkaars buurt?

 • Business is business
  Het is niet altijd eenvoudig om de rol van baas te scheiden van die van moeder. Toch is dat heel belangrijk. Vermeng persoonlijke telefoontjes niet met professionele.
 • Wees flexibel
  Een moeder moet haar bedrijf laten evolueren en rekening houden met de andere persoonlijkheid en vaardigheden van haar dochter. Zorg ervoor dat je elk je eigen verantwoordelijkheden en beleidsdomeinen hebt.
 • Hou het persoonlijk
  Ook tijdens de kantooruren mag een dochter haar moeder gerust “mama” noemen. In grote bedrijven is de persoonlijke touch vaak verdwenen. Een moeder-dochter-team kan van die persoonlijke aanpak net een verkoopsargument maken.
 • Doe het op het juiste moment
  Moeder en dochter moeten ook alle twee klaar zijn de moeder-kind-relatie voor een stuk achter zich te laten en elkaar te bekijken als zelfstandige vrouwen. Wat dikwijls helpt, is dat de dochter eerst elders professionele ervaring opdoet vooraleer ze samen met haar moeder zaken gaat doen.
 • Behoud een apart leven
  Het is normaal dat je in je privéleven met elkaar over zaken praat, maar zorg er wel voor dat je beide ook een apart leven hebt. Het is niet normaal dat je alles samendoet.
  

 (mr)

Meer info over Evenwicht werk-privé , Samenwerken , Collega's , Teamwork , Persoonlijke ontwikkeling

23/04/2010