Netwerken
Vorige

1 van 110

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom lunchen met je collega’s onbetaalbaar is

5 tips om te netwerken met je virtuele contacten

Honderden vrienden of volgers hebben op Facebook, Twitter en LinkedIn is niet echt moeilijk. Uit dit virtuele netwerk ook een echt professioneel voordeel halen is iets anders.
#

"Ik verwacht wel dat Facebook, Twitter en LinkedIn de komende jaren dynamischer zullen worden, ze zullen meer analoog worden (de virtuele contacten ook echt ontmoeten, mr)", aldus trendwatcher Herman Konings, die net een boek Sub Rosa uit heeft over deze thematiek. "Meer rock–'n–roll dus. Het begint bij de nerds en geeks die twunches organiseren (lunchen met Twitter-contacten, mr). Het zijn zij die de meeste volgers hebben, en zo geraken die analoge initiatieven wijder verspreid."

1. Lunchen met Twitter- of LinkedIn-contacten die je nog nooit gezien hebt

Op Twitter kan je inspirerende mensen volgen en ermee praten alsof je hen al jaren kent. Het brengt je iets bij en verhoogt je eigen geloofwaardigheid. Maar het blijft vrijblijvend: met mensen die je nog nooit gezien hebt, creëer je geen echte band en je haalt er zelden een professioneel voordeel uit. Waarom deze contacten niet offline halen? Een persoonlijk gesprek is veel overtuigender. Nodig interessante Twitter- of LinkedIn-contacten uit voor een koffie of een lunch: zo kan je hen makkelijker overtuigen van jouw troeven of die van je bedrijf, interessante contacten leggen voor later en top of mind blijven.

2. Twunches organiseren

Een twunch is een lunch waarop je andere Twitter-gebruikers mee aan tafel laat aanschuiven. Dit kunnen zowel bekenden als onbekenden zijn. De plaats van de twunch wordt steeds op voorhand bekendgemaakt via Twitter. De locatie is een plaats waar men snel, goedkoop en zonder reservatie kan eten. Op www.twunch.be kan je makkelijk zien waar er in jouw buurt een twunch plaatsvindt. Ben je van plan om naar een twunch te komen, dan stuur je eenvoudigweg een reply naar @twunch. Zo weet iedereen dat jij komt. Of beter nog: neem het heft zelf in handen en organiseer zelf een twunch voor je virtuele contacten die je beter wil leren kennen.

3. Facebook apero

Of haal je Facebook-vrienden offline. Nodig hen uit voor een aperitief of een etentje bij je thuis. "Nu koken zo in is, is dit het ideale moment om je Facebook-vrienden uit te nodigen in je huiskamer", vertelt trendwatcher Herman Konings. "We nodigen allemaal onze ‘gewone’ vrienden regelmatig uit voor een etentje, dus waarom dit niet doen met onze digitale vrienden van op Facebook of Twitter?"

4. Groepen creëren op LinkedIn

LinkedIn is nogal statisch. Je kan makkelijk honderden connecties hebben, maar er ook echts iets uithalen is minder evident. Door zelf groepen te maken op LinkedIn kan je dit professionele netwerk dynamischer maken. Je kan discussies openen, de leden van die groep kunnen dan reageren of zelf topics starten, iedereen krijgt regelmatig een overzicht van de activiteiten in z’n mailbox, je kan linken naar blogberichten op je website enz.

5. Doe eens zot

Verzin zelf een maf initiatief waarop je je digitale vrienden kan uitnodigen om te netwerken. Een mooi Nederlands voorbeeld is 'Buitengewoon in het land'. "Eén lange tafel voor 100 gasten is het centrale concept", vertelt Herman Konings. "Het diner wordt bereid door regionale topchefs die gebruikmaken van seizoensingrediënten van hun lokale producenten. Twee bussen rijden naar diverse plaatsen die hotspot vrij zijn. Social networking in de puurste zin dus (telefoons en computers uitschakelen, en 'echt' met elkaar communiceren, mr). De plaatsen worden op professionele netwerksites bekendgemaakt. Er zijn weinig obers zodat het sociaal contact niet gefnuikt wordt. Ideaal dus om op een andere manier te netwerken. Het kan uiteraard ook voor privéfeesten, maar zulke ideeën zijn perfect integreerbaar in het bedrijfsleven."

Meer info op: www.buitengewooninhetland.nl 

(mr) 

6 januari 2012
Anderen bekeken ook