Stress
Vorige

1 van 503

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

5 situaties die voor de grootste werkstress zorgen

Grootste werkstress vrouw
Lijkt er maar geen einde aan je werkdag te komen? En kom je regelmatig thuis met het gevoel dat je niets gedaan hebt? Je bent niet alleen. Iedereen krijgt weleens te maken met stressvolle situaties op het werk. Herken jij één van deze vijf?

Stress heeft vaak hoofdpijn, nekpijn, migraine of zelfs een maagontsteking als gevolg. Of erger: een burn-out. Wil je vermijden dat je weken of zelfs maanden buiten strijd bent? Dan is praten het beste medicijn. Zeker als je je in onderstaande situaties bevindt, die voor de meeste werkstress zorgen.

1. Akkefietjes met collega’s

Iedereen heeft z’n eigen mening en dat leidt soms tot hevige discussies. Maar als je nauw moet samenwerken met één of meerdere collega’s, is het belangrijk dat jullie goed overeenkomen. Ontstaat er toch een conflict? Laat het dan niet aanslepen, want ruzie veroorzaakt stress. Praat het als volwassen mensen uit zodat jullie samen op een gezonde manier jullie werk kunnen verderzetten.

Ruzie met een collega? Zo los je het op

2. Werkonzekerheid

Besparingen, hervormingen, nieuwe bazen. Heel wat factoren kunnen ervoor zorgen dat je job bedreigd is. En dat zorgt voor heel wat stress. Want wat als je je job verliest? Die stress blijft niet alleen op het werk, maar het zorgt ook in je privéleven voor heel wat kopzorgen. Belangrijk is om te praten over je gevoelens en zeker niet bij de pakken te blijven zitten.

3. Onhaalbare deadlines

Heb je maar twee weken om een groot project tot een goed einde te brengen? Logisch dat je last hebt van stress. Deadlines die maar nauwelijks te halen zijn, zetten je zwaar onder druk. En dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Bovendien lig je er ’s nachts van wakker, waardoor je overdag uitgeput bent. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Durf ‘nee’ zeggen of duidelijk aangeven dat de deadline echt niet haalbaar is.

VIDEO: Hoe omgaan met onvoorziene deadlines?

4. Té veel werk

Zeg je op alles ‘ja’? Dan is de kans groot dat je gewoon té veel werk om handen hebt. En dat zorgt er natuurlijk voor dat je minder productief bent. Zorg daarom dat je al je opdrachten goed plant. Heb je toch te veel werk? Durf dan hulp vragen, of doe een beroep op tijdelijke werkkrachten. Een goedgevulde maar niet té volle agenda, zorgt voor een gezonde portie stress.

Druk? Sta even stil... voor deze 4 tips

5. Totale wanorde

Werkte jij al eens aan een opdracht zonder écht te weten wat er van je verwacht werd? Dan heeft het je ongetwijfeld bloed, zweet en tranen gekost. Onduidelijkheid zorgt namelijk voor spanning. Wie duidelijk weet wat ie moet doen, zal met veel meer plezier de opdracht tot een goed einde brengen.

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

(dt/em) - Bron: Robert Half  

20 maart 2018
Anderen bekeken ook