5 redenen waarom jij in 2013 je ontslag zal geven

Het gras is groener aan de overkant. Het is een menselijke reactie om na enkele jaren dienst te beginnen uitkijken naar ander werk. Maar verrassend genoeg is meer loon niet de belangrijkste reden om van werk te veranderen.

23 januari 2013

Delen

keuze pijltjes

Bij wie van werk veranderde het afgelopen jaar, draaide het om meer dan een loonopslag. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Amerikaanse consultancybureau CEB. Forbes maakte net de conclusies van de tweede helft van 2012 bekend. CEB bevroeg in het driemaandelijkse Quarterly Global Labor Market research 50.000 werknemers waarom ze van werk veranderen en wat ze zoeken in een nieuwe job.

De 5 belangrijkste zaken die werknemers zoeken in een nieuwe job (met enkele verrassingen tussen):

1. Stabiliteit

Jobstabiliteit is het belangrijkste dat werknemers in een nieuwe job zoeken. Werknemers willen werken voor een bedrijf met een plan. Vroeger vonden werknemers bedrijven die werken aan de “next big thing” aantrekkelijk, nu willen ze werken voor gevestigde, stabiele bedrijven. Bedrijven die er staan, en zowel stabiliteit als potentieel bieden.

2. Verloning

Het salaris is een constante, maar verrassend genoeg niet de belangrijkste reden om te veranderen van werk. Het belang van verloning zal wel stijgen als de economie verder herstelt. Als de werkloosheid daalt, wordt verloning belangrijker. Werknemers staan op hun strepen. Ze mogen dan een blokkering van de lonen – of soms zelfs een inlevering – aanvaarden, er zal een moment komen dat ze meer gaan vragen, of anders van werk zullen veranderen.

3. Respect

Respect is nieuw in de top 5. Met de jaren worden kantoren steeds comfortabeler, en dus worden zachte waarden als respect belangrijker. ‘Doe je werk en zwijg’, dat werkt niet meer. Iedereen wil erkend worden en respect krijgen voor wat hij of zij doet.

4. Extra voordelen

In het Amerikaans onderzoek gaat het enkel om de extra voordelen qua gezondheidszorg die bedrijven bieden. Maar aangezien de sociale zekerheid in de VS minder ontwikkeld is dan bij ons, vermoeden we dat werknemers bij ons andere voordelen zoals een pensioenspaarplan of een bedrijfswagen meer laten meespelen.

5. Balans werk-privé

Het belang van de balans tussen werk en privé is sterk toegenomen, het is een van de belangrijkste redenen geworden om van werk te veranderen. Waar dit vroeger vooral voor vrouwen meespeelde, begint het stilaan ook voor mannen even belangrijk te worden.

Wanneer werknemers een goede balans tussen werk en privé willen, bedoelen ze niet dat ze minder willen werken. Ze willen flexibiliteit wanneer ze werken. Flexibiliteit draait niet om hoeveel er gewerkt wordt, maar wanneer. Deze tendens zal alleen maar sterker worden.

Zeker de jonge generatie met kinderen wil nu al flexibel met hun (werk)tijd kunnen omspringen. “Bedrijven denken nog te veel in termen van controle en gepresteerde uren”, zegt trendwatcher Tom Palmaerts. “Het is niet omdat iemand een hele dag aanwezig is op kantoor, dat hij of zij goed werk levert. Maar dat wordt blijkbaar wel getolereerd. Veel bedrijven staan zelfs nog wantrouwig tegenover thuiswerken. Terwijl de toekomst sowieso zal liggen in meer flexibiliteit en afrekening van werknemers op hun output. Frank Van Massenhove heeft in zijn Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid duidelijk bepaald wat zijn ambtenaren moeten leveren, en dat met veel succes. Als dat in een overheidscontext lukt, wat houdt anderen dan tegen?”, vraagt Palmaerts zich af.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.