45-plussers worden meest gediscrimineerd

Niet mensen met een handicap of allochtonen worden het meest gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit een rapport van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR). Wél werkzoekenden van 45 jaar of ouder.

14 september 2012

Delen

45-plusser

Tijdens een selectieprocedure voor een nieuwe job loopt iemand van 45 jaar of ouder erg veel risico om niet uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek. Méér zelfs dan iemand met een handicap of van vreemde origine. Dat schrijft het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) in het eerste luik van zijn Diversiteitsbarometer 2012, die op een wetenschappelijk onderbouwde manier een stand van zaken van de diversiteit in België weergeeft, inclusief de houding tegenover mensen gekenmerkt door leeftijd, afkomst, seksuele geaardheid of handicap.

Begin 2012 wees de Eurobarometer van de Europese Commissie ook al aan dat ons land zeer slecht scoort inzake leeftijdsdiscriminatie. De kloof tussen de activeringsgraad van personen ouder dan 55 jaar en die van 25- tot 54-jarigen is in België één van de grootste in Europa. Daarmee staan we meteen in de top 5 van slechtst scorende landen inzake discriminatie volgens leeftijd op de arbeidsmarkt.

In cijfers

Omdat cijfers vaak veel meer zeggen dan simpele woorden, lijsten we enkele opmerkelijke resultaten uit de Diversiteistbarometer Werk 2012 voor je op:

  • Werknemers ouder dan 45 jaar hebben tot 8% meer kans om gediscrimineerd te worden in vergelijking met een kandidaat van 35 jaar met eenzelfde profiel.
  • Bijna 50% van de HR-verantwoordelijken geeft toe dat de leeftijd van een kandidaat een impact heeft op de initiële selectie.
  • Tot 15% van de selectieverantwoordelijken bevestigt dat oudere kandidaten zich meer moeten bewijzen dan jongere.
  • 12% van de bevraagde werknemers is gedurende de laatste 2 jaar getuige geweest van leeftijdsdiscriminatie, 6% getuigt er zélf het slachtoffer van te zijn geweest.
  • Slechts 1 bedrijf op 3 zegt te investeren in opleidingen van personen ouder dan 45 jaar.

Werkgevers vrezen naar verluidt een mindere productiviteit en een hogere loonkost wanneer zij oudere werknemers in dienst nemen.

Nochtans ...

Diverse studies hebben nochtans al bewezen dat er ook positieve consequenties verbonden zijn aan de aanwerving van oudere werknemers.

  • Een oudere werknemer kan tot 90% meer werkervaring bezitten.
  • Ouderen zijn tot 67% betrouwbaarder dan hun jongere collega’s.
  • 55-plussers nemen gemakkelijker beslissingen en vinden doorgaans sneller een juiste oplossing voor problemen.
  • Een werknemer van 55 jaar of ouder is veel minder geneigd om binnen de 5 jaar na aanwerving van werkgever te veranderen in vergelijking met iemand van 25 jaar, bijvoorbeeld.

Het CGKR besluit zijn Diversiteitsbarometer Werk 2012 met een oproep naar de bedrijven om hun selectieprocedures objectiever te maken, opdat discriminatie – onder welke vorm dan ook – de wereld wordt uitgeholpen.

(kv) – Bron: Diversiteit.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.