Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

4 types van recruiters, en hoe indruk op elk van hen te maken

Hoe je sollicitatiegesprek verloopt, hangt niet enkel van jou af, maar ook van wie er tegenover je zit. Het kan zeer nuttig zijn te weten wie de recruiter van dienst is. Er zijn immers bepaalde soorten recruiters. De vier types zijn elk het best op een andere manier te benaderen om succesvol te zijn.
#

1) De C-manager

Afhankelijk van de grootte en de organisatiestructuur van het bedrijf, is er een reële kans dat je op C-niveau moet gaan solliciteren. Met het C-niveau bedoelt men alle mensen binnen een organisatie met een C vooraan in hun titel. Denk daarbij aan de CEO, de CFO, de COO, … Door het vertellen van volgende zaken pak je die hoge pieten zo in:

  • Een verhaal van vallen en opstaan. Vertel over een situatie waar je gefaald hebt, maar waar je veel sterker bent uit gekomen.
  • Straal moed en durf uit. Het is vaak door risico’s te nemen dat die mensen zelf geraakt zijn waar ze nu zitten.
  • Benadruk dat je een teamplayer bent en staaf dit met voorbeelden uit je dagelijkse leven. Als je actief bent in het sport- of verenigingsleven dan zijn dat zeker troeven.

Een hindernis kan zijn dat dit soort manager wat uit de hoogte doet. Behandel hen met respect, maar dwing ook respect af door niet te veel onder de indruk te zijn.

2) De externe recruiter

Soms zijn het mensen van een extern recruitmentbureau die de sollicitatiegesprekken voeren voor een organisatie. Zij hebben een strikt profiel gekregen waar ze naar op zoek moeten gaan. Ze hebben dan ook niet de macht om hier van af te wijken wanneer een sollicitant hen wel van waarde lijkt, maar niet voor 100% matcht met het gezochte profiel.

Wanneer je te maken krijgt met zo’n externe recruiter, kan je best de opsomming van de gevraagde competenties als leidraad gebruiken. Leg puntje per puntje uit waarom jij de werkkracht bent die ze zoeken. Hierdoor zal je de recruiter kunnen overtuigen dat hij of zij jou kan voorstellen aan zijn of haar klant.

Professionele recruiters die voor bureaus werken, krijgen veel te maken met sollicitanten die niet komen opdagen. Ze weten ook als de beste wat het kost voor een bedrijf wanneer iemand een dag afwezig is. Laat blijken dat je zeer punctueel en betrouwbaar bent. Je kan je enthousiasme voor de job maar moeilijk verbergen.

3) De teammanager

De teammanager zal je directe leidinggevende worden wanneer je slaagt voor je sollicitatie. Aantonen dat je over de juiste competenties beschikt, is altijd belangrijk, maar ook jouw attitude speelt hier een grote rol. De teammanager zal er harder dan iemand anders op letten of je wel goed in het team zou passen. Of je al dan niet een klik met iemand voelt, is vooral een intuïtieve kwestie en dus ook moeilijk voor te bereiden.

Het omgekeerde geldt trouwens ook. De teammangaer zal proberen in te schatten of jij een leuk persoon bent voor in het team, maar jij kan ook inschatten of de teammanager een leuk persoon is om voor te werken.

4) De HR-manager

Voor de HR-manager zijn je ongetwijfeld uitgebreide kennis, je uitzonderlijke competenties of je tonnen ervaring van secundair belang. Tijdens je dagelijkse werk zal je niet zo vaak rechtstreeks met hem of haar dienen samen te werken.

Wat voor een HR-manager belangrijk is, zijn jouw soft skills, communicatievermogen en veerkracht. Zij zoeken mensen die flexibel zijn en vlot in de omgang.

Er is geen allesomvattende theorie die voor elke sollicitatie opgaat. Pas je aan aan je gesprekspartner en verover die job van je dromen.

(mr) 

28 februari 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook