Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 734

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

4 tips om werk en privé beter gescheiden te houden

Werk en privé scheiden vrouw
Een bedrijfsgsm, een laptop van het werk, collega’s, klanten of partners die je heb toegevoegd op sociale media, ... Waar eindigt de werkdag en begint je privéleven? Is er nog zoiets als puur privé en puur werk?
  • Thuis: ’s Avonds tijdens het eten een collega sms’en om te vragen of hij/zij nog dit of dat heeft gedaan alvorens naar huis te gaan. Voor je gaat slapen nog even je werkmail checken. Je suf piekeren over een deadline die je dreigt te missen...
  • Op het werk: Enkele rekeningen online betalen. Je gaat vanavond gasten ontvangen, maar je moet nog opruimen en wat ga je in godsnaam klaarmaken om te eten? Oei, was het wel duidelijk afgesproken wie naar de crèche rijdt vanavond?

Vertroebelde werk-privésfeer

Thuis denken we aan het werk, op het werk denken we aan de thuissituatie. Logisch in tijden van smartphones, laptops en dus constante verbonden- en bereikbaarheid. Efficiënt ook. Je kan alles tegelijkertijd doen, toch?

Efficiënt misschien wel, maar gezond zeker niet. Normaal kan je op het werk ontsnappen aan de spanning van thuis en kan je thuis herstellen van stress op het werk. Zonder die duidelijke werk-privégrens wordt het al een stuk moeilijker om te bekomen. Fysiek misschien wel. Je kan ’s avonds nog altijd in de zetel ploffen, maar psychisch wordt dat al moeilijker. De radartjes blijven draaien, terwijl je eigenlijk gewoon die werkknop moet kunnen afzetten als je naar huis gaat.

Je constante beschikbaarheid vergiftigt je me-time. Terwijl een ontspanningsmoment net broodnodig is om de druk van de dag van je af te schudden.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Negatief effect

Het gevolg van deze vertroebelde werk-privébalans is een deuk in je fysieke en mentale gezondheid. Je zal je minder uitgerust voelen en dus sneller moe zijn. Iets dat je mentaal zal voelen, waardoor je minder creatief zal worden en minder snel en logisch zal nadenken. Hoe efficiënt deze multitaskende levensstijl in het begin ook lijkt, als je het te lang aanhoudt, kan het leiden tot chaos. Je zal sneller iets over het hoofd zien, dingen vergeten, fouten beginnen maken, minder nauwkeurig werk afleveren dus.

Maar hoe hou jij tegenwoordig nog je werk en je privé gescheiden? 4 tips!

1. Sluit ook mentaal de deur achter je

De deur van je kantoorgebouw achter je sluiten is één ding, mentaal de werk-privéswitch omschakelen, is iets anders. Werktijd en persoonlijke tijd zijn niet enkel plaatsafhankelijk, ze zijn vooral mentaal.

Zorg daarom voor een duidelijk verschil in ingesteldheid. Ga voor productiviteit op het werk en voor ontspanning thuis. Je moet je thuis rustig kunnen voelen, zodat je de spanning van het werk kan achterlaten.

Zorg voor een overgangszone. Dit kan beginnen op de treinrit naar huis (lees een boek, zet je koptelefoon op en speel wat rustige muziek ) of de rit in de auto (luister naar je favoriete cd, podcast of “ik ga naar huis en neem mijn werk niet mee”-afspeellijst).

Lukt het je niet om meteen te switchen, omdat je thuis nog werk hebt? Plan dan die overgangstijd toch nog in, gewoon wat later. Zeker alvorens je gaat slapen, want je nachtrust is goud waard.

Extra: 10 tips om je drukke werkdag ontspannen af te sluiten

2. Plan

Plan, ja. Maar plan je dag niet te vol. Laat ruimte voor flexibiliteit en onvoorziene zaken.

Werk wordt te gemakkelijk een volledige levensstijl. Ontrafel je werk daarom tot de verschillende taken waaruit het eigenlijk bestaat. Kwestie van door het bos de afzonderlijke bomen weer te zien.

Vergeet niet om huishoudelijke taken van je professionele taken te scheiden. Een duidelijk overzicht zal je een minder gestresseerd gevoel geven en het gemakkelijker maken om één voor één je to do’s af te vinken, waardoor je werk en privé gemakkelijker uit elkaar houdt en niet alles door elkaar begint te lopen.

Lees ook: 8 tips om nog beter te plannen

3. Maak afspraken

Spreek af met je baas en je collega’s dat je na een bepaald uur niet meer mag gecontacteerd worden, buiten voor absolute noodgevallen. Laat ook op voorhand weten dat je vanaf een bepaald uur, je mails niet meer checkt. Ben je op vakantie of voor een langere periode afwezig, stel dan een out-of-office antwoord in met een alternatieve contactpersoon en een datum of uur vanaf wanneer je weer bereikbaar bent.

Doe dit ook thuis. Is het voor jou belangrijk om ’s avonds toch nog even van thuis te werken. Reserveer hier dan een vast uur en eindtijdstip voor. Het beste is om je tijd duidelijk te kaderen, zodat je werk-privé niet oncontroleerbaar door elkaar begint te lopen.

4. Deel je professionele en privéruimte in

Het is moeilijk om je werk achter te laten als je regelmatig van thuis werkt. Dan heb je niet die fysieke deur om achter je dicht te laten vallen, wanneer je gedaan hebt met werken. Probeer daarom om die deur te creëren.

Investeer in een thuiskantoor, een afgebakende plek waar je werkt. De rest van je woning is om in te leven en te ontspannen. Heb je weinig ruimte? Gebruik dan een vaste plek aan tafel, een vaste stoel en een symbolisch object om de illusie van een permanente werkplek te creëren. Dit symbolisch object kan een pennenzak zijn, een onderlegger voor je laptop, notitieboek, eender wat dat je kan associëren met je werk en kan opbergen van zodra je klaar bent. Berg je het op, is je ‘kantoor’ weg, en zit je werkdag erop. Zo help je jezelf die knop omdraaien.

Is dat niet genoeg om de knop om te draaien? Creëer dan een soort ritueel dat je thuisgevoel aanwakkert. Ook dit kunnen simpele dingen zijn. Van kaarsjes aansteken, de tv opzetten, je omkleden, eventjes gaan sporten of iets helemaal anders doen, tot zelfs je werktafel tot een eettafel ‘om’-dekken.

Afgebakende plekken en overgangsroutines en –rituelen kunnen je werk-privébalans meer beschermen dan je denkt.

Werk-privé: ben jij een 'segmentator' of een 'integrator'?

(sjv) – Bron: HLN 

21 maart 2021
Anderen bekeken ook