4 tips om angst van je af te zetten

Voel je wel eens een angstgevoel de kop op steken? Dit gevoel kan je herkaderen door er even bij stil te staan en jezelf te realiseren dat angst niet meer is dan een gedachte. En een gedachte kan je loslaten, als je weet hoe.

18 augustus 2016

Delen

Je angsten ontmantelen, en er zo tegelijkertijd meer controle over krijgen, kan je uiteindelijk alleen maar vooruit helpen. Zo zorg je ervoor dat je niet meer blokkeert door je angst, waardoor situaties zich na verloop van tijd als vanzelf oplossen. Je ziet sneller uitwegen, je brein komt sneller tot een oplossing, en je (zelf)vertrouwen herstelt zich.

Hoe werkt angst?

Angst bestaat uit gedachtepatronen. Je kan die ontmantelen. Stukje voor stukje, soms hele clusters tegelijk. Dan weer even wieden, zoals onkruid.

Daarnaast is het ook goed om een andere kijk te krijgen op angst. Het is niet de angst op zich die in de weg staat. Wel hoe je er mee om gaat. Zorgt je angst ervoor dat je van een mug een olifant maakt? Angst werkt vaak als vergrootglas, waardoor sommige problemen onoverkomelijker lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Hoe omgaan met angst?

We zien mensen die toch blijven functioneren en vorderingen maken ondanks de angst. Hoe doen ze dat?

Ze merken de angst op, accepteren die, en gaan verder. Belangrijk daarbij is hoe bewust je omgaat met je emoties. Je kan zowel je emoties als je gedachten tot op een bepaalde hoogte sturen. Laat je niet verlammen en werk jezelf ook niet op tot een paniekaanval. Jij hebt de controle.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Hoe begin je hieraan?

Angst los laten

  1. Adem diep in. Bij de uitademing laat je toe dat spanning wegstroomt. Voel je gezicht ontspannen, je kaakspieren, je schouders zakken. Laat je buik ontspannen. Zo ook je benen en voeten.
  2. Focus op wat je voelt. Merk je nu al een lichte verandering op in je lichaam?
  3. Relativeer. Zeg tegen jezelf ‘Het is oké zoals ik me voel. Ik ben bereid om los te laten. Ik laat los. Ik laat alle spanning los. Ik laat alle angst los. Ik laat alle schuldgevoel los. Ik laat alle verdriet los. Ik laat oude belemmeringen los. Ik laat los wat me niet helpt. Ik laat los. Ik heb hier vrede mee. Ik ben eigenlijk wel veilig.’
  4. Herhaal 2 à 3 keer.

Telkens je je gespannen voelt, of gedachten hebt over hoe moeilijk iets is, grijp je naar deze techniek. Pas het zeker toe, vooral op donkere momenten of als je even wat kalmte kan gebruiken.

Heb je veel last van angstoprispingen? Druk deze oefening dan af, schrijf het op een post-it en plak het naast je scherm, of noteer het in je agenda en gebruik waar nodig. Door te herhalen vorm je een nieuwe routine, die zijn vruchten af zal werpen.

Doet de oefening niets voor jouw frequente paniekaanvallen of is het maar een (te) kort lapmiddel? Dan zijn er intensievere oplossingen. Een coachingtraject of –sessie bijvoorbeeld, met iemand die je kan vertrouwen, waar je mee kan praten en die je begeleidt met op maat gemaakte oefeningen of inzichtgevende gesprekken.

(ik/sjv) 

Weet je gewoon dat er meer nodig is om het leven te leiden dat je wil? In de training zelfvertrouwen gaan we in 3 stappen van angst, twijfel of piekeren naar durf en geïnspireerd sterk staan. Het is waardevol om dit niet in je eentje te doen, maar in een groep waarin je je herkent en die je proces mee kan ondersteunen. En met een mentor/coach die het pad en de valkuilen kent. Interesse? Klik hier voor meer info over de training 'zelfvertrouwen'.  

Alvast kennismaken? Download hier het gratis e-book ‘Test je Innerlijk Leiderschap’.  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.