Verzekeringen
Vorige

1 van 19

Volgende
Volgend artikel:

We krijgen steeds meer extralegale voordelen

4 miljoen Belgen hebben hospitalisatieverzekering via werkgever

"Van de 600.000 personen die bij ons via een polis zijn aangesloten, ligt elk jaar 10 procent in het hospitaal" (Kris Heyman, Vanbreda Risk & Benefits)
Ongeveer 4 miljoen Belgen genieten via hun werkgever, of die van hun partner of ouder, van een hospitalisatieverzekering. Vooral bij de grote bedrijven zijn dat vaak pakketten op maat. En dan komt er consultancy aan te pas.
hospitalisatie
"Van de 600.000 personen die bij ons via een polis zijn aangesloten, ligt elk jaar 10 procent in het hospitaal" (Kris Heyman, Vanbreda Risk & Benefits)

De markt van de hospitalisatieverzekeringen is de laatste decennia erg veranderd. Nog niet zo heel lang geleden was het vaak de personeelsdienst van een bedrijf zelf die een dergelijke dekking voorzag en gezondheidskosten terugbetaalde aan werknemers. Maar zoals zoveel andere diensten werd ook deze steeds meer geoutsourcet.

Vandaag doen werkgevers beroep op een verzekering om hun werknemers van dit soort voordelen te laten genieten. Vanbreda Risk & Benefits is een makelaar-consulent, gespecialiseerd in employee benefits zoals de erg populaire hospitalisatieverzekering. Ongeveer 4 miljoen Belgen genieten via hun werkgever, of die van hun partner of ouder, van dit voordeel.

Populariteit

Die populariteit heeft twee redenen, zegt Kris Heyman, director employee benefits bij Vanbreda Risk & Benefits. “Ook al hebben we een erg goede sociale zekerheid, die betaalt ook niet alles terug, zoals de toeslag voor een eenpersoonskamer. Wat ook meespeelt, is dat een hospitalisatieverzekering een van de goedkopere extralegale voordelen is, zeker in vergelijking met groepsverzekeringen en bedrijfswagens.”

Toch is ook hier de prijs een belangrijk thema. In heel wat grote bedrijven zijn bepaalde verworvenheden op gezondheidsvlak historisch syndicaal overeengekomen en vervat in cao’s. Een werkgever kan het kostenplaatje van zijn hospitalisatiepolissen zo snel zien oplopen, vooral omdat de hospitalisatieverzekering een van de vaakst gebruikte polissen is. Van de 600.000 personen die bij Vanbreda Risk & Benefits zijn aangesloten, ligt elk jaar 10 procent in het hospitaal.

Maatwerk

Ook al zijn er veel standaardpakketten op de markt, voor een groot bedrijf is een goede polis vooral een kwestie van maatwerk, meent Kris Heyman. De consultants van Vanbreda Risk & Benefits geven bedrijven advies bij het samenstellen van de hospitalisatieverzekering die ze hun werknemers willen aanbieden.

“Onze aanpak telt vier stappen”, legt Kris Heyman uit. “De eerste twee gaan over het design en de financiering van het plan, de volgende twee over het administratief beheer en de rapportering ervan.”

Advies

Een werkgever zal een polis willen aanbieden die enigszins marktconform is. Hij wil weten wat andere werkgevers aanbieden en hoe hij zich kan positioneren. “Dat zijn vragen uit de designfase waarin wij adviseren op basis van onze surveys. We bekijken wat een werkgever al aanbiedt, wat hij nog kan aanbieden en of alles wettelijk in orde is. Zo moet een werknemer die het bedrijf verlaat door ontslag of pensionering de mogelijkheid hebben om zijn polis individueel verder te zetten”, aldus Kris Heyman.

Daarna volgt het advies over de financiering. “De fiscale optimalisatie van de uitkeringen kan daarbij belangrijk zijn, in die zin dat een werkgever vermijdt dat zijn werknemers belastingen betalen op een ontvangen uitkering. In de ambulante zorg is dat vaak aan de orde”, weet Kris Heyman.

Vanbreda Risk & Benefits neemt vervolgens het volledige administratieve beheer van de verzekeringen die een werkgever afsluit op zich. Er volgt ook een regelmatige rapportage over gedane uitbetalingen. Aan de hand daarvan kan een werkgever de samenstelling van een polis bijsturen om een vooropgesteld budget niet te overschrijden.

(wv) 

5 april 2013
Anderen bekeken ook