Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

4 manieren waarop perfectionisme je carrière hypothekeert

perfectionist
“Dagelijks merk ik in mijn praktijk dat perfectionisme de onderliggende oorzaak is van problemen op het werk of op zijn minst bijdraagt aan de reden waarom mensen professioneel vastlopen”, vertelt loopbaancoach Linda Kleingeld.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoezeer perfectionisme hun professionele leven bepaalt. “Ik zeg wel eens tegen klanten met perfectionisme dat zij zelf op de rem staan van hun (professionele) groei en geluk”, zegt Linda Kleingeld, loopbaancoach bij Passion for Work. “De confrontatie met voorbeelden hiervan zet sommigen aan tot actie, anderen zijn niet in beweging te krijgen. Er lijkt sprake te zijn van het stockholmsyndroom: zij blijven trouw aan en houden van hetgeen hen gevangen houdt.”

Doe de test: ben jij perfectionistisch?

“Als ik klanten vraag of ze last hebben van perfectionisme, krijg ik wel eens het antwoord: ‘Ik, last van perfectionisme? Zeker niet, bij mij loopt niets perfect.’ “ Maar zo eenvoudig is het niet.

Hoe herken je perfectionisme bij jezelf? De symptomen op een rij:

  • Bevestigingsdrang in relaties – pleasen (bv dwangmatig zorgen voor anderen, conflicten vermijden, geen nee kunnen zeggen, verwachtingen hebben en ze niet uitspreken, moeilijk feedback kunnen geven, ik ben niet belangrijk – anderen zijn veel belangrijker, alles zelf willen oplossen – geen hulp vragen)
  • Onrealistische kwaliteitseisen (aan jezelf, aan anderen)
  • Laag zelfbeeld
  • Controledrang (wat je zelf doet is beter gedaan, behoefte aan planning en structuur, to-dolijstjes, plan B hebben)
  • Altijd denken en heel veel piekeren (innerlijke criticus aan het woord)
  • Faalangst
  • Uitstelgedrag
  • Moeite met kiezen en beslissen
  • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Doorgaan, nooit opgeven
perfectionist

4 manieren waarop perfectionisme je carrière hypothekeert

Perfectionisme kan de onderliggende oorzaak zijn van problemen op het werk of op zijn minst bijdragen aan de reden waarom mensen professioneel vastlopen.

1. Moeten, moeten maakt ongelukkig op het werk

“Perfectionisme is een patroon dat altijd slecht is. Met streven naar perfectie in je werk is niets mis zolang het bij willen blijft. Perfectionisme is een belemmerend patroon dat ongelukkig en/of ziek maakt, er is continu sprake van moeten”, zegt Linda Kleingeld, loopbaancoach bij Passion for Work.

“Het is ontstaan als overlevingsmechanisme en herhaalt zich keer op keer.  Je gaat onbewust altijd opnieuw op zoek naar bevestiging, maar hoeveel je dit ook krijgt, het is niet genoeg om jezelf graag te zien. Een belangrijk inzicht dat ik mijn perfectionistische klanten meegeef, is dat perfectionisme een keuze is. Ooit dacht ik namelijk zelf ook ‘ik ben nu eenmaal zo’. Het is een onbewuste keuze die ontstaan is in je kindertijd toen je als kind het gevoel kreeg ‘ik ben niet goed bezig’, ‘ik word niet aanvaard’. Het ‘vrije kind’ wordt weggeduwd, het ‘flinke kind’ komt in de plaats en gaat er alles aan doen om door anderen oké gevonden te worden. Iedereen krijgt hiermee te maken maar zolang het vrije kind samen met het brave kind kan blijven bestaan is er evenwicht. Bij de ontwikkeling van perfectionisme gaat het vrije (intuïtieve) kind verdwijnen en gaat het (denkende) brave kind overheersen.”

2. Te laat opleveren

Je werkt goed, doet je uiterste best, maar door je perfectionisme kan je je werk nog niet inleveren want je moet het nog nakijken, bijschaven, het is nog niet perfect. Daardoor laat je ander werk liggen en haal je je deadline misschien niet. Je belemmert jezelf omdat er geen tijd meer over is en lijkt hierdoor minder competent dan je bent. Zo ook bijvoorbeeld als leidinggevende. Vertoon je in de managementmeeting zeer introvert gedrag, geef je weinig inbreng omdat je bang bent dat het niet goed (genoeg) gevonden wordt, dan zal je ook als weinig waardevol gezien worden.

3. Niet kunnen delegeren

“Perfectionistische leidinggevenden trekken werk naar zich toe, kunnen moeilijk feedback geven en willen overal controle op houden. Ze doen aan micromanagement (merken vooral details op die niet oké zijn), zijn vaak ontevreden, gestresseerd en werken over. Ze verwachten altijd meer of beter, en geven zelf het verkeerde voorbeeld door bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend mails te sturen én antwoord te verwachten. Ze tonen weinig respect voor de grenzen en de privétijd van medewerkers.”

Hoe kan je het best omgaan met een perfectionistische leidinggevende? “Eerst en vooral weten dat de dingen die hij of zij doet, voortkomen vanuit zijn/haar perfectionisme. Dan hoef je het allemaal niet persoonlijk te nemen: hij lijdt eraan en kán niet anders. Een perfectionistische leidinggevende zal onbewust en onbedoeld zijn medewerkers het gevoel geven niet te voldoen. Daarom is het heel belangrijk om zelf je eigen grenzen te bewaken en aan te geven wat het gedrag van je leidinggevende met je doet”, weet Linda Kleingeld, loopbaancoach bij Passion for Work.

4. Te veel overuren doen

“Perfectionisten hebben het vaak lastig op het werk. Enkele voorbeelden: ze werken veel over, verliezen zich in details, doen niet aan zelfzorg (eten bv. aan hun bureau), nemen te veel verantwoordelijkheid, kunnen geen nee zeggen, zijn vooral bezorgd over anderen, leveren werk vaak te laat in, beantwoorden thuis mails, zijn meestal eerder schuchter en onzeker tegenover de leidinggevende.”

perfectionist

Wat kan je er aan doen?

“Voor perfectionisten is het moeilijk om de stappen te zetten, omdat hun perfectionisme hen een veilig en vertrouwd gevoel geeft. Maar het is nooit te laat om er vanaf te geraken”, zegt loopbaancoach Linda Kleingeld.

Probeer deze oefening

Doe minstens twee keer een taak op je werk niet perfect. Waar je anders bijvoorbeeld een mail naar een klant wel vijf keer herleest en aanpast, ga je nu heel bewust een mail maar één keer herlezen en dan versturen. Zo kan je zien dat er geen erge dingen gebeuren als er eens iets misging. Dat is een eerste stap om je relaxter te voelen op je werk. Zo kan je stap per stap verder gaan en proberen meer en meer los te laten.

(mr) 

Passion for Work helpt hoogopgeleide 30-plussers die worstelen met hun loopbaan. Personal Branding kan hen helpen. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be. 

17 oktober 2018
Anderen bekeken ook