4 kerngezonde initiatieven bij Nationale Loterij

"Werknemers worden uitgenodigd om op zoek te gaan naar een gezonde portie dagelijkse beweging." (Zuzu Mazanza, Health & Well-Being Nationale Loterij)
Werken is meer dan geld verdienen. “Binnen de Nationale Loterij werken we actief aan de factoren die werknemers gelukkig maken op het werk. Omdat de professionele levenskwaliteit compatibel moet zijn met de persoonlijke”, vertelt Isabelle De Beys, preventie-adviseur bij de Nationale Loterij.
Nationale Loterij
"Werknemers worden uitgenodigd om op zoek te gaan naar een gezonde portie dagelijkse beweging." (Zuzu Mazanza, Health & Well-Being Nationale Loterij)

“Zo willen we de werkomstandigheden, en ook het traject er naartoe, zo aangenaam mogelijk maken. En psychosociale risico’s zoveel mogelijk beperken.” Deze vier initiatieven dragen daar toe bij. Ze kaderen expliciet in de thematiek van welzijn op het werk in haar verschillende aspecten (gezondheid, veiligheid, ergonomie, preventie enz.).

1. Flexwerk

Het woon-werkverkeer kan een belangrijke energievretende factor zijn. “Je werkdag deels en binnen de bestaande bepalingen zelf kunnen indelen en beslissen waar en wanneer je je taken uitvoert, verhoogt de aantrekkelijkheid van een bedrijf. Dit geldt overigens zowel voor jongere als oudere werknemers”, stelt Isabelle De Beys.

Het Flexwerk-initiatief , dat in 2015 van start ging, kadert hierin. Het biedt werknemers de mogelijkheid om in bepaalde omstandigheden van thuis en vanuit de regionale kantoren uit te werken. “Vanaf 2015 was het mogelijk één dag per week aan flexwerk te doen, maar sinds oktober 2016 kunnen werknemers ook een tweede dag aanvragen in gevallen van overmacht, zoals stakingen bij het openbaar vervoer of onverwachte weersomstandigheden”,vertelt Isabelle.

“De voordelen van dit initiatief zijn talrijk: wie flex werkt, kan eventuele fileproblemen of treinstakingen makkelijk uit de weg gaan en zo tijd besparen. Ook kan één dag per week de auto laten staan al een aanzienlijk verschil maken voor het milieu”, stelt ze. “De steeds belangrijker wordende balans tussen werk en gezin is dankzij flexwerken eveneens makkelijker te vinden. En ook dat kan helpen om de psycho-sociale risico’s bij sommige werknemers te voorkomen.”

2. Mobiliteit

Bij elke verplaatsing moedigt de Nationale Loterij haar werknemers aan om altijd te kiezen voor het meest geschikte en meest duurzame vervoersmiddel voor hun traject. “De meerderheid van onze werknemers verplaatst zich met het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro) naar en van het werk. Een groeiend aantal werknemers maakt gebruik van de Railease-optie in combinatie met bedrijfswagen”, klinkt het.

“Wie met de fiets komt, kan bovendien rekenen op een fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer. Elk jaar tellen we overigens meer collega’s die een volledig of gedeeltelijk woon-werktraject met de fiets afleggen. Ook zijn er in het hoofdkantoor elektrische en gewone fietsen aanwezig waarmee alle personeelsleden professionele verplaatsingen binnen Brussel kunnen doen”, aldus Isabelle. “Voor verplaatsingen tussen de hoofdzetel in de Belliardstraat en ons distributiecentrum in Jette staat een elektrische poolwagen ter beschikking.”

3. Let’s move

De Nationale Loterij maakt werk van beweging op het werk. Gezonde werknemers zijn immers ook productieve en gelukkige werknemers. “Via allerhande sensibiliseringsacties worden de werknemers regelmatig uitgenodigd om ook in hun kantoorjobs actief op zoek te gaan naar een gezonde portie dagelijkse beweging. Denk aan een korte wandeling tijdens de middagpauze in één van de vele parken in onze kantoorbuurt. Of aan het systematisch nemen van de trappen in plaats van de lift”, vertelt Zuzu Mazanza die bij de Nationale Loterij mee instaat voor het Let’s Move-programma.

Ook stelt de Loterij jaarlijks een kalender van sportieve activiteiten voor, vooral in en rond Brussel: natuurwandelingen, fietstochtjes, loopwedstrijden en evenementen waaraan werknemers samen met collega’s, familie en vrienden buiten de werkuren kunnen deelnemen. “Sinds 2016 kunnen onze werknemers in de hoofdzetel elke week tijdens de middagpauze deelnemen aan lessen yoga en buikgymnastiek”, stelt Zuzu.

“Velen kom er niet aan toe om tijdens de werkweek voor en na het werk te gaan sporten. Zo bieden we hen de kans om alsnog aan hun wekelijkse portie beweging te raken. Indien nodig kunnen ze daarna gebruik maken van de douches in ons kantoorgebouw.”

4. Happy @ Work

Inzake welzijn doet de Nationale Loterij (veel) meer dan de wet oplegt. “Zo richtten we een team ‘Be Happy’ op. Het doel is initiatieven te ontplooien om het personeel gemotiveerd te houden in deze tijden van verandering”, aldus Isabelle De Beys die als preventieadviseur het welzijnsbeleid van de Nationale Loterij coördineert. Verder coördineert zij de activiteiten van de eveneens goed opgeleide vertrouwenspersonen.

Want gezondheid en welzijn draait niet alleen om de fysieke maar ook om de mentale gezondheid van medewerkers. “Op regelmatige basis meten we de psychosociale risico’s op het werk en rollen we, in nauw overleg met het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW), actieplannen uit om die risico’s tot een minimum te beperken en vooral ze te voorkomen”, stelt ze.

Naast de aandacht voor gezondheid via dus ook het Let’s Move programma, zijn er nog andere initiatieven. “Zo kunnen alle Loterij-werknemers zich jaarlijks gratis laten inenten tegen de griep. Er staat een team van daartoe opgeleide collega’s-hulpverleners klaar indien er een collega onwel wordt. En verder bieden we aan medewerkers vanaf 45+ jaar gratis een medische check-up aan. Onze externe dienst voor preventie (met de arbeidsarts) en ons CPBW spelen ook een actieve rol in dit (gezondheids)verhaal.”

(as) 

Download gratis het e-book van de Nationale Loterij

16 maart 2018
Anderen bekeken ook