3,9 procent minder jobs sinds 2008

Belgen zijn productieve werknemers, zo wil het cliché. Dat is correct, zegt een studie van PwC. Onze arbeidsproductiviteit neemt zelfs toe, maar de hoge arbeidskosten in ons land zijn een domper op ons rendement, staat te lezen in het rapport.

10 maart 2015

Delen

"Na een crisis volgt een rekruteringsrace om het gedecimeerde personeelsbestand opnieuw te versterken, waardoor talenten en jobs minder goed op elkaar zijn afgestemd.” (Peter De Bley, global hrm consulting leader bij PwC)

PwC doet om de twee jaar onderzoek naar de wereldwijde trends in 'menselijk kapitaal'. Ook de Belgische arbeidsmarkt wordt daarbij onder de loep genomen en vergeleken met de resultaten uit andere landen. In ons land werden data onderzocht van bijna zeshonderd middelgrote tot grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers, red.) uit acht verschillende sectoren.

Nog niet hersteld

Een eerste vaststelling is dat de Belgische arbeidsmarkt nog altijd niet volledig hersteld is van de crisis. Tussen 2008 en 2013 daalde het aantal jobs bij de onderzochte bedrijven met 3,9 procent. Bovendien blijven werkgevers voorzichtig rekruteren.

Peter De Bley, partner en global hrm consulting leader bij PwC, licht toe: "Tijdens en na een economische crisis volgen veel bedrijven een voorspelbaar patroon. Eerst besparen ze op opleiding, snoeien ze in het personeelsbestand en beknibbelen ze op de lonen. Nadien volgt een rekruteringsrace om hun gedecimeerde personeelsbestand opnieuw te versterken, waardoor de talenten en jobs minder goed op elkaar zijn afgestemd."

Broze arbeidsmarkt

Vooral in de chemiesector, de technische sector en de productiebedrijven slonk het aantal banen sinds 2006 met respectievelijk 13,8 procent en 13,2 procent. Het aantal vte's (voltijdse equivalenten, red.) in de farmaceutische sector en in retail & ontspanning steeg in die periode dan weer met 13,4 procent en 8 procent.

Maar de werkgelegenheid in ons land blijft broos, leidt PwC af uit het aantal ontslagen op initiatief van werkgever of werknemer. Tussen 2011 en 2013 steeg het aantal ontslagen door de werkgever met gemiddeld 13,7 procent. Werknemers veranderden zelf veel minder uit vrije wil van werkgever. Het aantal ontslagen op hun initiatief daalde in die periode met 12,8 procent.

Meer opleiding

De investeringen in opleiding en ontwikkeling zijn de voorbije jaren gestegen.

Na een afname tijdens de crisis (-18 procent tussen 2007 en 2009) gingen de uren opleiding per werknemer in ons land geleidelijk aan omhoog (+16,6 procent in 2013). Dit in tegenstelling tot de rest van West-Europa, waar we een daling zien (-25 procent sinds 2009).

In 2013 volgde 75 procent van de Belgische werknemers minstens één volledige dag opleiding. De helft van hen volgde meer dan 14 uur opleiding. Ook de investeringen in opleiding per vte zijn de afgelopen jaren gestegen. Sinds 2007 noteert PwC in België een toename met 31,9 procent. De kost per uur van opleiding steeg tussen 2009 en 2012 met 17,1 procent.

Minder rendement

De return on investment (of rendement) van het menselijk kapitaal is sinds 2010 gezakt.

In België is de arbeidsproductiviteit aanzienlijk gestegen (+18 procent sinds 2009), maar deze stijging wordt grotendeels ongedaan gemaakt door een toename van de personeels- en andere kosten (+15 procent sinds 2009).

Ondanks de toename van de Belgische arbeidsproductiviteit gaat de winst per vte erop achteruit (-25,7 procent sinds 2010). Toch behoort België nog altijd tot de top 4 in West-Europa.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.