35% werknemers wil opslag of vertrekt

Werknemers laten stilaan de crisis achter zich en durven weer risico’s nemen. Niet alleen durven ze uitkijken naar een nieuwe job, ze voelen zich ook weer comfortabel genoeg om hun verwachtingen aan hun (potentiële) werkgever voor te leggen.

10 februari 2015

Delen

Het optimisme heeft eindelijk terug de werkvloer bereikt. Nu de economie zich begint te herstellen, durven werknemers weer te denken aan een nieuwe job, loonsverhogingen en promotie.

Nieuwe job

Harris Poll onderzocht dat optimisme en ondervroeg daarvoor ongeveer 2030 Amerikaanse werknemers en werkzoekenden. 48% van die ondervraagden is er van overtuigd dat ze binnen de 6 maanden aan een nieuwe job kunnen geraken, die minstens evenveel opbrengt als hun huidige job. Ter vergelijking, in 2009 was dat maar 39%.

Sterker nog, 35% beweerde zelfs dat ze van werk zouden veranderen als ze dit jaar geen loonsverhoging kunnen krijgen. Dat soort zelfvertrouwen maakt heel wat werkgevers, die geprofiteerd hebben van de langdurige jobonzekerheid, ongemakkelijk.

Open kaart

Bedrijven bevinden zich met andere woorden in een steeds lastiger parket doordat werknemers meer beginnen te verlangen en weer hun eisen op tafel durven leggen.

Het beste dat de werkgever kan doen, is transparant communiceren en open kaart spelen met hun personeel. Volgens Harris Poll vertellen ze hen best wat ze mogen verwachten en liefst ook wanneer. Zo concreet mogelijk zijn, is hun beste kans, want het zou het onbekende en vage zijn dat werknemers ertoe drijft om van job te veranderen.

Een dergelijke open strategie is geleden van 2000, toen de economie nog in volle bloei was. Managers blazen dus best wat stof van de oude draaiboeken die ze gebruikten tijdens betere tijden, en kunnen alvast beginnen met hun CEO’s en CFO’s duidelijk te maken dat de tijden weer veranderd zijn.

(sjv) – Bron : Hrsquare.be / Forbes.com  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.