25% van de Belgen praat vrijuit over loon

loon bespreken
“Belgische werknemers zijn inderdaad minder geneigd om hun salarisniveau in de groep te gooien. Nochtans is er ook een positieve kant aan openheid." (Özlem Simsek, director Walters People België)

Volgens een recente enquête van uitzendkantoor Walters People blijkt dat slechts 25% van de Belgische professionals zijn salarisniveau bespreekt met collega’s. In onze buurlanden liggen die cijfers een pak hoger.

Aan het onderzoek werkten meer dan 1.700 werknemers mee, uit België, Nederland en Frankrijk. Wat bleek? 75% van de Belgische werknemers houdt zijn/haar salaris geheim, slechts 25% durft zijn/haar loon te bespreken met de collega’s.

Ter vergelijking … In Nederland praat 35% van de professionals vrijuit over zijn/haar salaris. En Frankrijk doet nog beter, daar heeft 55% er geen probleem mee om zijn/haar salarisniveau te delen op de werkvloer.

“Praten over je loon met collega’s is voor veel professionals nog steeds taboe en kan leiden tot spanningen op de werkvloer”, aldus Özlem Simsek, director van Walters People België. “Belgische werknemers zijn inderdaad minder geneigd om hun salarisniveau in de groep te gooien. Nochtans is er ook een positieve kant aan openheid: wanneer je merkt dat je minder verdient dan collega’s in dezelfde functie kan je een salarisverhoging zeker onderhandelen tijdens je evaluatiegesprek”.

Meer loon

Tegelijk toonde de studie aan dat 27% van de bevraagde accounting & finance professionals in België niet tevreden is met zijn/haar huidige loon, terwijl 4% vindt dat hij/zij boven het gemiddelde verdient.

Belgische professionals zijn echter wél optimistisch wat betreft hun salarisevolutie in 2015, zo blijkt. 48% verwacht een salarisverhoging van 1% tot 5% in de komende maanden, hetgeen in 2014 slechts voor 31% het geval was.

Verdien jij meer of minder dan het gemiddelde? Bereken het snel met de Jobat Loonwijzer. 

(ss/kv) 

Meer info over Loonindexering , Hoeveel ben ik waard? , Loonbrief

08/06/2015