22% van de Fransen is ambtenaar

Frankrijk stelt 5,416 miljoen ambtenaren te werk, blijkt uit een onderzoek van het INSEE (Institut National de la Statistique et des Études Économiques). En ja, dat leidt tot een inefficiënte, loodzware en kostelijke staat.

29 december 2014

Delen

Dat de overheid zelf haar steentje bijdroeg tot de economische kater waar Frankrijk al een tijdje in verkeert, was voor velen al even duidelijk. Door de ambtenarencultuur dat het creëert, wordt het land te log om efficiënt en economisch productief te functioneren. Want hoewel het land nieuwe jobs creëert, is het voornamelijk – om niet te zeggen zo goed als alleen – in de ambtenarij.

Dubbel van Duitsland

22% van alle Fransen wordt momenteel als ambtenaar tewerkgesteld. Volgens Le Point, een economisch magazine, komt dat ongeveer uit op het dubbel aantal functionarissen dat Duitsland heeft aangeduid per inwoner. Om een idee te geven: Frankrijk huisvestigt maar 12% van de EU-bevolking, maar telt wel een derde (36.681) van alle Europese gemeenten. “Zoek de fout", zegt Le Point na het onthullen van deze getallen en ze wijzen er weer op dat Duitsland het met drie keer minder weet te stellen.

Meer dan Amerika

Maar Le Point vergelijkt Frankrijk niet enkel met Duitsland, ze meten hun logge staatsapparaat en inefficiënte politiek ook met Amerika. 348 Franse senatoren en 577 afgevaardigden proberen het land in goede banen te leiden, terwijl een land als Amerika - dat zes keer meer inwoners telt-, het met 100 senatoren en 435 afgevaardigden moet doen.

Ook de Bundesrat, de Eerste Kamer van het Duitse parlement, telt maar 69 zetels die worden uitgeoefend door de afgevaardigden van de deelstaten of hun plaatsvervangers. Le Point stelt dan ook voor om Duitsland enkele van de 348 Franse senatoren te sturen ter versterking.

 

(sjv) – Bron : Lepoint.fr / Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.