2011 is een goed jaar voor een nieuwe job

2011
“Met een technisch hooggeschoold beroep ben je zo goed als zeker van een job” (Paul Poels, studiedienst VDAB)

U ziet uw jobbijlage in volume toenemen en ook de jobdatabank van de VDAB zit opnieuw aardig vol. Maar dat de jobmarkt opnieuw onder hoogspanning raakt, betekent nog niet dat iedereen evenveel kans maakt op werk.

De jobmarkt in Vlaanderen deed het de afgelopen maanden uitstekend. Met 25.828 nieuwe vacatures was februari 2011 zelfs de sterkste februarimaand van de afgelopen vijf jaar (de VDAB-cijfers voor de maand maart waren bij het ter perse gaan nog niet beschikbaar, red.). De voorbije maand februari scoorde daarmee een derde beter dan februari 2010.

Met het toenemend aantal jobs steekt ook de schaarste op de arbeidsmarkt opnieuw de kop op. Het Steunpunt Werk en Sociale Economie berekende dat vooral hooggeschoolde jobs, met amper drie kandidaten per vacature, onder hoogspanning staan. In 2003 waren er nog zeven kandidaten per openstaande hooggeschoolde job.

De crisis is voorbij

In vergelijking met een jaar geleden zijn de stijgingen in het jobaanbod spectaculair, vooral op het gebied van conjunctuurgevoelige beroepen. Zo is er momenteel bijzonder veel vraag naar metaalbewerkers, arbeiders en vrachtwagenchauffeurs. Informatici en ingenieurs blijven gegeerde beroepsklassen en vervolledigen de top vijf van meest aangeboden jobs.

Tabel: Best scorende beroepsgroepen

"Het is duidelijk dat we de economische crisis achter ons hebben gelaten", zegt Paul Poels van de VDAB-studiedienst. "De productie is terug gestegen, onder andere in de metaalsector. Die productie stijgt omdat de vraag toeneemt. En omdat de producten bij de kopers moeten geraken, zie je ook een stijging in transport en logistiek. Ook de handel hangt hiermee samen. We kunnen besluiten dat de snelle, diepe crisis ook tamelijk snel overwonnen wordt. Het wordt de laatste maanden bovendien steeds beter. Mijn kristallen bol is niet zo goed, maar over het algemeen wordt verwacht dat 2011 een goed jaar zal zijn om werk te vinden of van job te veranderen."

(jb) – Illustratie: (jvc) 

Meer info over Waar vind ik jobs? , Waarom vind ik moeilijk een job?

01/04/2011