13 alternatieve manieren om een job te scoren

Ook al beschik je over een uitgebreid professioneel netwerk, heb je een cv dat tiptop in orde is en ben je tijdens interviews een vlotte prater … je bent helaas niet de enige kandidaat die in aanmerking komt voor die droomjob. Een alternatieve aanpak kan er echter voor zorgen dat je er toch uitgepikt wordt.
#

Volgens de carrièrewebsite Brazencareerist.com kan humor bijvoorbeeld een manier zijn om die felbegeerde job in de wacht te slepen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Zij geven enkele tips om een voet tussen de deur te krijgen …

Stap 1: Netwerken

Netwerken is een belangrijke stap in je zoektocht naar een baan. Je komt in contact met recruiters of mensen die je kunnen aanbevelen bij de juiste mensen. Hoe kan je een niet-alledaagse (en dus minder saaie) aanpak gebruiken tijdens een netwerkevent, zodat men jou achteraf nog positief herinnert?

1. Maak een uniek visitekaartje 

Zet je foto of een inspirerend citaat op je visitekaartje. Of zoek naar een creatieve manier om je visitekaartje te laten matchen met de sector waarin je wil werken.

>> Enkele voorbeelden van originele business cards 

2. Creëer een interessante functietitel 

Er zijn honderden accountants, consultants, hr-professionals ... Probeer dus op een originele manier een twist aan je functietitel te geven zodat deze verschilt van je concurrenten. Laat je persoonlijkheid overheersen en verzin een relatief 'geestige' jobtitel.

3. Stel vragen die tot nadenken stemmen 

Na de verplichte 'Wat doe je voor werk?'- en 'Wat vind je leuk aan je job?'-vragen, kunnen iets minder voor de hand liggende vragen ervoor zorgen dat het gesprek interessant blijft voor beide partijen. Stel bijvoorbeeld de volgende vraag: 'Wat heb jij al gedaan dat andere aanwezigen volgens jou nog nooit gedaan hebben?'

4. Daag jezelf uit 

Daag jezelf uit om iets 'te bereiken' voor je opnieuw naar huis vertrekt. Verlaat een netwerkevent niet voordat je een doel, dat je voor jezelf hebt opgesteld, verwezenlijkt hebt. Dat kan bijvoorbeeld gaan van praten met minstens vijf onbekende mensen tot het verzamelen van een bepaald aantal visitekaartjes.

Stap 2: Je curriculum vitae

Ervaren recruiters hebben niet veel tijd nodig om aan de hand van je cv te beslissen of je een geschikte kandidaat bent. Zorg er bijgevolg voor dat je het maximum uit je curriculum vitae kunt uithalen en dat je positief opvalt.

5. Zoek naar inspiratie 

Laat je inspireren voor je aan je cv begint. Luister naar muziek die je motiveert en maak het beste cv ooit.

6. Voeg speciale vaardigheden toe 

Professionele vaardigheden en opleidingen zijn belangrijke onderdelen van je cv, maar je kan de zaken ook een beetje levendiger maken door sociale vaardigheden toe te voegen. Vind een manier om je gevoel voor humor in een speciale sectie te integreren.

7. Geef aandacht aan de look van je cv 

Zorg ervoor dat je cv er ook visueel mooi uit ziet, het oog wilt namelijk ook wat. Gebruik speciale pictogrammen of voeg wat kleur toe om je vaardigheden en expertise te benadrukken.

>> Lees ons artikel 'De 15 coolste cv's ooit' en ontdek enkele voorbeelden van succesvolle, visueel originele cv's.

8. Voeg een boodschap toe 

Om je creativiteit echt te demonstreren, kan je op basis van de eerste letter van elke sectie een verborgen boodschap meegeven zoals: WERF MIJ AAN.

9. Vermeld persoonlijke ervaringen 

Voeg een persoonlijke prestatie toe aan het einde van je cv. Heb je al eens een marathon gelopen? Sportieve prestaties zoals een marathon tonen aan dat je over een goede dosis doorzettingsvermogen beschikt.

Stap 3: Het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is een van de laatste stappen om een job in de wacht te slepen. Kortom, het moment om te laten zien dat jij de perfecte persoon bent voor de job. Hoe kan je humor inschakelen om te bewijzen dat je een aangenaam persoon bent om mee te werken?

10. Praat met iemand die je zelfvertrouwen opkrikt 

Breng voor het gesprek tijd door met een vriend of familielid die opschept over hoe geweldig je wel niet bent. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en het geeft een impuls om het beste van jezelf te geven tijdens het gesprek.

11. Wees een superheld 

Je lichaamstaal kan wonderen doen voor de manier waarop anderen je bekijken. Hou een machtige pose vast voor het interview om je zelfvertrouwen een boost te geven.

>> Hoe je dat precies doet, lees je onder meer in ons artikel 'Waarom jij een machtige pose moet aannemen'.

12. Haal persoonlijke ervaringen aan 

Naast het geven van voorbeelden uit je werkleven, kan je af en toe wat persoonlijke verhalen vertellen waaruit blijkt dat je bepaalde uitdagingen aan kan of tegenslagen kan verwerken.

13. Stel vragen rond de bedrijfscultuur 

Zoek tijdens het gesprek uit of het bedrijf een plek is waar je eigenlijk wel wilt werken. Vraag naar de laatste keer dat je gesprekspartner moest lachen op het werk om te meten welke sfeer er precies hangt op kantoor.

(nm) – Bron: Businessinsider.com 

27 november 2013
Anderen bekeken ook