Nachtwerk
Vorige

1 van 25

Volgende
Volgend artikel:

Mag je werkgever vragen om na je eigen shift nóg een shift van je collega over te nemen?

12 tips voor mensen die in shifts werken

Slapende man shift
Is working nine to five niets voor jou? Steeds meer mensen werken in shifts. Of je nu verpleegster, bakker, spoedarts, fabrieksarbeider of taxichauffeur bent, met deze tips overleef je makkelijk je wisselend uurrooster.

Voldoende slaap

Slapen is even belangrijk als gezonde voeding en beweging. Probeer daarom altijd zeven tot acht uren per etmaal te slapen. Sta je toch wat eerder op om tijd met je gezin in te halen? Rust dan wat meer uit op dagen dat je niet werkt.

Lees ook: 11 tips om beter te slapen

Strak slaapschema

Het slechtste dat je kunt doen, is op onregelmatige tijden gaan slapen en opstaan. Probeer dus elke dag rond hetzelfde uur naar bed te gaan en zet je wekker dagelijks op hetzelfde uur, ook op je vrije dagen.

Powernap

Ben je vaak nog wat slaperig? Probeer dan een dutje te doen voor je shift begint. Dat komt je werk alleen maar ten goede. Als je werkgever het toelaat, kan een korte slaappauze tijdens het werk wonderen verrichten.

Nacht overdag

Ga je slapen als iedereen opstaat? Schakel dan de deurbel uit, verduister je slaapkamer en zet je telefoon in vliegtuigstand. Gebruik eventueel oordopjes om het omgevingsgeluid volledig uit te schakelen. Maak ook duidelijke afspraken met je gezin, bijvoorbeeld niet stofzuigen tot je beneden bent. Een slaapmasker helpt eveneens.

Water, water en nog eens water

Als je ’s nachts werkt, drink je best vier tot vijf uur voor je in bed kruipt geen koffie, frisdrank of energiedrankjes meer. Alcohol is al helemaal een no-go. Water is de sleutel tot een goede nachtrust. Of een kop kamillethee.

Strek je benen

Ben je nog een beetje moe tijdens het werk? Strek dan af en toe de benen. Ook een babbeltje slaan met collega’s zorgt ervoor dat je alert blijft.

Licht houdt wakker

Goede verlichting is essentieel voor mensen die ’s nachts werken want het juiste licht houdt je wakker. Anderzijds moet je schermen vermijden voor je in bed kruipt, dat saboteert immers de aanmaak van het slaaphormoon.

Extra: Wanneer is er sprake van nachtwerk, en hoe wordt dat vergoed?

Topfit

Een ongezonde levensstijl is de meest voorkomende oorzaak van slaapproblemen. Niet alleen gezonde voeding is belangrijk, maar ook voldoende bewegen is een must. Een half uur per dag schoonmaken, wandelen of spelen met de kinderen doet je helemaal herleven.

Ontdek: Hoelang zit jij dagelijks stil?

Quality time

In shifts werken heeft niet alleen een impact op de werknemer, maar ook op de andere gezinsleden. Zorg daarom dat je genoeg quality time doorbrengt met je partner en kinderen. Even gezellig bijkletsen doet zo’n deugd.

Sociaal leven

Mis je vaak verjaardagsfeesten of familiebezoeken? Breng je familie en vrienden op de hoogte van je werkschema. Zo kunnen zij feestjes plannen op momenten dat je er wél bij kan zijn. Minder eenzame momenten gegarandeerd.

Doktersadvies

Maak je fouten op het werk of kun je maar moeilijk slapen? Ga dan even langs bij de dokter. Samen kunnen jullie zoeken naar de geschikte oplossing.

Biologische klok

Werk je in wisselende shifts? Weet dan dat het voor je bioritme interessanter is om met de klok mee te wisselen. Dat betekent eerst een ochtendpost, daarna een middagshift en pas daarna een nachtdienst.

CHECK: 4 tips om beter om te gaan met shift- en/of nachtwerk

(dt/em) 

24 december 2022
Anderen bekeken ook