Ontslag nemen
Vorige

1 van 98

Volgende
Volgend artikel:

Hoe geef je zelf je ontslag?

11 tips voor een goede ontslagbrief

Een nieuwe uitdaging nodig? Je ontslag geven is niet eenvoudig. Probeer het echter in schoonheid te doen. Deze tips helpen je alvast bij het schrijven van een goede ontslagbrief.

1. Exitgesprek

Je ontslagbrief indienen voor je met je werkgever hebt gesproken? Geen goed idee. Laat je baas áltijd als allereerste weten dat je vertrekt via een exitgesprek. Dat getuigt van respect en professionaliteit. Ook je naaste collega’s licht je pas later in.

2. Wees professioneel

Is je leidinggevende meer dan een gewone baas? Een goede vriend, misschien? Ook dan hou je het professioneel. Kies voor kwaliteitsvol papier en zeker niet voor briefpapier van het bedrijf. Sluit af met je naam, datum en handtekening. Voorzie ook een plek voor de handtekening van je werkgever, 'voor ontvangst' of zelfs 'voor akkoord'.

3. Duidelijke taal

Val meteen met de deur in huis. Schrijf in de eerste zin al dat je ontslag neemt. De reden is niet belangrijk, die heb je waarschijnlijk al uitgebreid verteld in het exitgesprek.

4. Prestatielijst

Zorg dat het bedrijf je niet snel vergeet. Lijst op wat je allemaal bereikt hebt en wat je hebt betekend voor het bedrijf. Let wel dat je niet egocentrisch overkomt.

5. Blaas geen bruggen op

Blij dat je eindelijk verlost bent van je baas én je collega’s? Dat hou je best voor jezelf. Bedank je baas en je medewerkers en zeg iets positief over hen en hun werk.

6. Vertrekdatum

Kijk na hoe lang je op voorhand je leidinggevende moet inlichten. Vergeet ook de datum van je vertrek niet te vermelden op je ontslagbrief, alsook de precieze ingangsdatum én correcte opzeggingstermijn.

7. Met of zonder reden

Je hebt ongetwijfeld goede redenen om te kiezen voor een nieuwe uitdaging, maar het is geen must om die uit de doeken te doen. Zorg dat je op een positieve manier het hoofdstuk afsluit. Misschien moet je leidinggevende je nog een referentie bezorgen?

8. Zwijg over de toekomst

Kun je niet wachten om naar je nieuwe werkplek te gaan? Temper je enthousiasme dan even tot je écht vertrokken bent. Geen enkele baas of collega vindt het fijn als je staat te springen om het bedrijf te verlaten.

9. Kort maar krachtig

Een ontslagbrief is een formeel document waarmee je laat weten dat je vertrekt. Proza hoeft niet. Maak je brief dus zeker niet langer dan één pagina.

10. Vlotte overgang

Eindig je brief met de boodschap dat je het verhaal binnen het bedrijf op een mooie manier wil afsluiten. Laat zien dat je tot het – misschien wel bittere – einde je best zal blijven doen en je opvolger goed op weg zal helpen.

11. Geef je ontslagbrief persoonlijk af

De brief in een omslag steken, postzegel erop en opsturen? Dat doe je beter niet. Geef de brief persoonlijk af op het moment dat je je baas mondeling hebt ingelicht.

(dt/em) 

24 september 2019
Anderen bekeken ook