Concurrentiebeding
Vorige

1 van 10

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik zomaar aan de slag bij een concurrent van mijn werkgever?

10.000 euro boete voor LinkedIn-relatie

Wie nog van oordeel is dat het gebruik van sociale netwerken zonder gevaar is, moet zich eens goed bezinnen. In Nederland heeft een rechtbank in Arnhem namelijk een aanbieder van securitysoftware in het gelijk gesteld in een rechtsgeding tegen een ex-werknemer van het bedrijf.
#

De man had via LinkedIn contacten onderhouden met een rechtstreekse concurrent van zijn ex-werkgever - bij wie hij nu in dienst is - en moet daar nu stevig voor boeten. Het argument van de rechter: de ex-werknemer heeft het ‘relatiebeding’ geschonden.

Wat is het ‘relatiebeding’?

Het relatiebeding is een bepaling in de arbeidsovereenkomst op grond waarvan het de werknemer niet is toegestaan om na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst (commerciële) contacten te onderhouden met relaties van de werkgever.

De beschuldigde was sinds 31 maart 2010 in onderling overleg uit elkaar met Crypsys. Hij was er vier jaar verkoopsdirecteur. In de verbrekingsovereenkomst werd een clausule ingebouwd die stelde dat de werknemer 1 jaar lang geen contacten mocht onderhouden met een aantal concurrenten, waaronder Sophos. Wanneer deze overeenkomst toch geschonden wordt, moest de ex-werknemer 10.000 euro boete betalen, vermeerderd met 1.000 euro per dag dat hij hiermee zou doorgaan!

Vanaf half juni trad de man in vaste dienst bij Exclusive en had hij via dat bedrijf contacten met Sophos. Voldoende voor zijn ex-werkgever om de gerechtsprocedure in werking te stellen. De man werd in augustus vorig jaar veroordeeld tot een geldboete van 20.000 euro.

40.000 euro lichter

De ex-verkoopsdirecteur liet zich echter niet van zijn stuk brengen en ging door met zijn plannen. Hij negeerde een ‘njet’ van zijn ex-werkgever om aanwezig te zijn op een lunchvergadering van zijn nieuwe baas, vroeg een offerte aan bij Sophos en legde via LinkedIn contacten met werknemers van deze laatste. Uitgaande van deze drie overtredingen, eiste Crypsys daarom 30.000 euro boete van zijn ex-werknemer.

De man kon bewijzen dat hij niet deelnam aan de lunch met zijn nieuwe werknemer, maar kon de twee andere aantijgingen niet weerleggen, wat hem in totaal nu 40.000 euro lichter maakt. Je zou verwachten dat een verkoopsdirecteur slimmer was…

Concurrentieverbod in België

Ook in België kan er een concurrentieverbod in een contract in een arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Dit verbod geldt voor maximaal 12 maanden vanaf het einde van de arbeidsovereenkomst en is bovendien geografisch beperkt tot de plaatsen waar de werknemer de werkgever concurrentie kan aandoen. Daarbij wordt gelet op de aard van de onderneming en haar actieradius. Het is in ieder geval beperkt tot het Belgische grondgebied. Onder bepaalde voorwaarden kan hier wel van afgeweken worden.

(jn) – Bron: Webwereld.nl 

7 april 2011
Anderen bekeken ook