Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 273

Volgende
Volgend artikel:

5 signalen van een succesvol jobinterview

10 tips om je zenuwen in bedwang te houden bij het solliciteren

Sollicitatiegesprekken zijn voor veel mensen een van de meest stresserende zaken die er bestaan. In een onbekende omgeving vertellen over jezelf tegen een volstrekt vreemde persoon, is niet voor iedereen weggelegd. Toch kan je met enkele simpele trucs je zenuwen wel degelijk onder bedwang houden.
#

1. Bereid je voor

Als voorbereiding op je sollicitatiegesprek kan je maar beter alles lezen wat er te lezen valt over het bedrijf in kwestie. Doorploeg hun website en lees online recensies. Op sociale media kan je vaak ook heel wat terugvinden. Op de bedrijfswebsite zal het allemaal fantastisch lijken, maar de meningen van de klanten zeggen meestal veel meer.

Panikeer ook niet wanneer je online heel wat termen terugvindt die je niet kent, zulke dingen leer je zeer snel eens je aan de slag bent en dat weten de recruiters ook wel.

Tip: bereid een vragenlijst voor met vragen over het bedrijf, jouw functie, het werkschema, … Dit zal zeer gewaardeerd worden.

2. Bereid je nog beter voor

Een geslaagd sollicitatiegesprek begint eigenlijk reeds de dag op voorhand. Kies je outfit al uit en leg alles klaar wat je denkt nodig te hebben. Wil je je baard of benen scheren? Doe het al de avond voordien.

Zorg ook voor een offline kaartje met de route er naartoe en noteer ergens de gegevens van je contactpersoon voor als je gsm het begeeft. Murphy schuilt immers om de hoek.

Tip: enkel met je sollicitatiekleren aan slapen, raden we af.

3. Plan

Plan je reis naar de plek van sollicitatie even minutieus alsof het een expeditie naar de Zuidpool zou zijn.

Stel een gedetailleerde to-dolijst op met zaken zoals ‘telefoon uitschakelen voor het binnengaan’.

Maak ook een tijdslijn vanaf de eerste minuut dat je opstaat tot de (hopelijke) viering na het gesprek. Het lijkt allemaal misschien heel drastisch, maar precies weten hoe je alles zal aanpakken vermindert de zenuwen.

4. Ochtendstond heeft goud in de mond

Het is belangrijk om goed uitgeslapen te zijn vooraleer je het vragenvuur van de recruiter trotseert. Toch kan je maar beter je sollicitatiegesprek in de voormiddag plannen. Anders loop je de hele dag de muren op.

5. Testroute

Rijd enkele dagen voor het sollicitatiegesprek al eens tot aan het bedrijf of test het openbaar vervoer al eens uit. Niets zo stresserend als onderweg zijn en het gevoel hebben dat je te laat zal komen.

Tip: test de route uit op hetzelfde tijdstip als het jobinterview en niet in het weekend.

6. Vertrek op tijd, maar niet te vroeg

Ook al ken je de weg ondertussen als je broekzak, probeer toch zeker een kwartier op voorhand aan te komen. Zo weet je toch zeker dat je in het juiste gebouw bent en kan je al wat acclimatiseren.

Tip: ga ook niet té vroeg. Het kan onbeleefd overkomen om veel te vroeg aan te komen en bovendien is het wachten ter plaatse niet bepaald goed voor de zenuwen.

7. Observeer

Nog iets wat je kan doen als je goed op tijd bent, is de sfeer opsnuiven. Hoe de collega’s elkaar begroeten en het gebouw is ingericht, verklappen vaak al veel over de bedrijfscultuur. Op basis van die elementen kan je jouw eigen gedrag tijdens het interview aanpassen.

Tip: de eerste woorden van de recruiter tijdens het gesprek zetten meteen de toon voor het verdere verloop.

8. Blokje om

Het kan voorvallen dat de zenuwen het volledig van je verstand overnemen. Als je het zweet over je rug voelt lopen, ga dan even naar buiten. Haal een frisse neus en wandel wat rond om je energie te kanaliseren. Probeer terug rustig te worden en keer dubbel zo gefocust weer naar binnen om die job te veroveren.

Tip: een blokje om lopen kan deugd doen, maar let wel op dat je niet stinkend naar het zweet weer naar binnen terugkeert.

9. Noteer

Het komt goed over wanneer je zaken noteert als de recruiter aan het woord is. Het geeft je de mogelijkheid om vragen te noteren die in je opkomen. Bovendien helpt het je ook om je een houding te geven. Door de zenuwen kunnen mensen zich wel eens zeer onwennig beginnen te gedragen. Noteren helpt je ook om de concentratie erbij te houden.

10. Relativeer

Je gaat solliciteren, niet op bezoek bij de president van Amerika. Maak er niet meer van dan het is. Het is niet omdat je zichtbaar nerveus bent of enkele fouten hebt gemaakt dat je per definitie de job niet hebt. Het gaat vooral over je vaardigheden, recruiters begrijpen heus wel dat je zenuwachtig kan zijn.

Wie wil er trouwens werken voor een bedrijf waar men niet kijkt naar de mens achter die zenuwen?

(mr) 

21 februari 2018
Anderen bekeken ook