Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 511

Volgende
Volgend artikel:

Zou jij solliciteren voor je eigen job?

10 signalen dat je die job beter afwijst

Een job vinden is niet altijd evident. Als we na een reeks sollicitaties dan toch een aanbieding krijgen, zijn we meestal geneigd om onmiddellijk ja te zeggen. Maar is dat wel zo verstandig?
#

Bijna iedereen wordt vrolijk van een jobaanbieding. Want het streelt ons ego: we zijn ergens gewild. Als we niet spontaan vrolijk worden, dan is er toch dat dwingende stemmetje in ons hoofd dat zegt dat we blij moeten zijn. Want anders zal de twijfel knagen: als ik deze job afwijs, komt er dan nog wel een betere optie op mijn weg?

Toch is het belangrijk dat je ook tegenover jobaanbiedingen kritisch blijft, dat je even afstand probeert te nemen van je euforie. Als je te snel ja zegt, sluit je andere deuren. Als je na een paar maanden alweer stopt, dan word je daar niet gelukkiger van en heb je ook geen goede reclame gemaakt voor jezelf. In het ergste geval geraak je verstrikt in een job die je alleen maar gestresseerd en triest maakt. Dus: als je ook maar de minste twijfel voelt, neem je maar beter de tijd om eens goed na te denken. En dan blijf je best ook niet blind voor de volgende signalen.

1. Je toekomstige werkgever zet je onder druk

Werkgevers nemen vaak uitgebreid de tijd om een nieuwe werknemer te vinden. Maar eens zij hun beslissing genomen hebben, moet het meestal snel vooruitgaan. Over het algemeen is het geen goed signaal als je toekomstige baas je onder druk zet en je vraagt om snel te beslissen. Soms is er een goede reden voor dat het snel moet gaan, maar in de meeste gevallen mag er een alarmbelletje afgaan als je opgejaagd wordt. Neem de tijd die je nodig hebt.

2. De vacature staat al lang open

Als je merkt dat de vacature al langer openstaat dan je werkgever jou wil doen geloven, dan is er wellicht iets aan de hand. In het meest gunstige geval is je toekomstige baas op zoek naar de perfecte match, en ben jij dat als bij wonder. Maar veel realistischer is het dat er iets mis is met de baan of het bedrijf waar je terechtkomt.

3. Je bent de zoveelste in rij

Probeer te achterhalen wie je voorgangers waren, en waarom ze gestopt zijn. Als blijkt dat de vacante positie de voorbije jaren al door meerdere mensen ingevuld is geweest, dan is er waarschijnlijk iets mis. Als er een groot verloop is in de functie die je wil uitoefenen, of in het bedrijf in het algemeen, dan denk je beter twee keer na.

4. Je baas klaagt al

Sollicitatiegesprekken dienen om jou te testen en beter te leren kennen. Maar ook jij kan iets leren van zo’n gesprek. Als je toekomstige collega of werkgever veel klaagt tijdens het sollicitatiegesprek, of nadien tijdens de contractonderhandelingen, houd het dan voor bekeken. Je wil niet weten hoe vervelend die mensen kunnen zijn eens je effectief in dienst bent. Is alles nog gezellig in aanloop naar de jobaanbieding, maar verandert de toon van je werkgever plots eens je je contract moet tekenen? Opnieuw: houd het dan voor bekeken.

5. Het papierwerk klopt niet

De afspraken die je maakt tijdens sollicitaties zijn niet vrijblijvend. Het aantal vakantiedagen, de dag waarop je begint, het loon,… Alles wat je overeenkomt tijdens de onderhandelingen, moet ook zo in jouw contract staan. Als je toekomstige werkgever foefelt met jouw papieren contract, mag je dat beschouwen als een overduidelijke rode vlag.

6. Niemand beantwoordt jouw vragen

Als je vragen hebt, moet je die ook gewoon stellen. Je werkgever hoort je bij een sollicitatie uit, dus jij mag ook het omgekeerde doen. Als de antwoorden achterwege blijven, dan kan je je maar beter… vragen stellen. Als je het gevoel hebt dat jouw toekomstige collega’s jouw vragen proberen te ontwijken of belangrijke informatie achterhouden, dan zeg je beter neen.

7. Je naaste omgeving is niet enthousiast

Als de mensen in jouw omgeving twijfels hebben, dan mag jij die ook hebben. Jouw naaste familieleden of vrienden voelen soms beter dan jijzelf aan welke job het beste bij jou past. Ze voelen ook snel aan wanneer jijzelf niet helemaal overtuigd bent. Als jouw lief, ouders of beste kameraden zeggen dat je misschien nog eens moet nadenken, doe dat dan ook. Ontwijk hun raad zeker niet.

8. Jouw collega’s ogen ongelukkig

Wat is jouw eerste indruk als je op de werkvloer komt? Heb je daar wel een goed gevoel bij? Kijk zeker goed naar je toekomstige collega’s. Zien ze er gestresseerd of moe uit? Zijn ze actief bezig of hangen ze wat rond? Een eerste aanblik zegt niet alles, maar toch veel.

9. Alleen het loon klinkt boeiend

We gaan in de eerste plaats werken om geld te verdienen. Maar je kan toch maar beter ook wat voldoening halen uit jouw job. Als je alleen maar enthousiast bent omwille van de cijfertjes op jouw loonbrief, denk dan een tweede keer na. Wie alleen maar een job aanneemt voor de centen, houdt die meestal niet lang vol.

10. Jouw baas lijkt wanhopig

Als jouw toekomstige werkgever je met té veel complimentjes overlaadt, moet er zeker een alarmbelletje afgaan. Beloven ze je dingen die too good to be true klinken? Dan is de kans groot dat dat ook écht zo is. Wie overdrijft, heeft meestal iets te verbergen. Vraag je af wat.

(mr) 

29 maart 2016
Anderen bekeken ook