1 op de 2 moet zonder daglicht werken

Het belang van voldoende licht en planten in de werkomgeving werd al meermaals bewezen. Toch heeft zo goed als de helft van alle kantoormedewerkers geen toegang tot daglicht op de werkvloer en heeft meer dan de helft geen groen in zijn/haar kantoor.

5 november 2014

Delen

Groen

Kantoorplanten doen wonderen voor het welzijn van werknemers. Ze boosten niet alleen de productiviteit, maar ook de creativiteit. Een wandeling in een groene omgeving of een mooi groen uitzicht verminderen merkbaar het stressniveau. Niets dan goede eigenschappen dus. En toch moet nog meer dan de helft van de werknemers het zonder kantoorplanten of groen stellen in de werkomgeving.

Zonlicht

Ook experimenten met daglicht op kantoor wierpen al meerdere keren hun vruchten af. Het maakt mensen niet alleen productiever, maar ook actiever, zo blijkt. Een gebrek aan natuurlijk zonlicht kan je slaapritme danig onderuit halen, zo je gezondheid ondermijnen én je productiviteit aan banden leggen.

Gebrek aan groen + daglicht

Hoewel al deze informatie voor handen is, blijkt uit onderzoek toch dat maar liefst 42% van de respondenten geen daglicht heeft op kantoor en dat 55% groen mist in de werkomgeving. 7% beweert zelfs in een ruimte te werken waar helemaal geen ramen zijn. In Spanje was dit zelfs 15%!

In Duitsland en Denemarken kunnen ze hier niet over klagen, daar werkt amper 2% in een ruimte zonder ramen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de werknemers in Duitsland en Denemarken zich het gelukkigst voelen. Medewerkers die wél van voldoende zonlicht kunnen genieten en toegang hebben tot een groene omgeving, zijn gemiddeld 13% gelukkiger en tot 8% productiever.

Ideale kantooromgeving

Op de gemiddelde wishlist van werknemers staan licht en uitzicht hoog genoteerd:

  1. Daglicht (42%)
  2. Rustige werkplek (22%)
  3. Kantoor met zicht op zee (20%)
  4. Echte planten op kantoor (18%)
  5. Heldere kleuren (15%)

Zoals je uit nummer 2 kan afleiden, dragen werknemers nog andere dingen hoog in het vaandel. Zo zou 40% zich het meest comfortabel voelen in een individuele kantoorruimte, want dat zou hun productiviteit ten goede komen. Slechts 31% vindt een open-landschapskantoor het meest stimulerend.

Het haalt blijkbaar echter niet veel uit wat de werknemers hierover denken, want uit het onderzoek blijkt ook dat maar 11% zelf zijn werkplek mag kiezen in functie van het werk dat ze moeten uitvoeren. Een gemiste kans …

 

(sjv) - Bron: Hrsquare.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.