1 op 2 Belgen verdient minder dan 2.778 euro per maand

Jobat en onderzoeksbureau Ipsos bevroegen voor het derde jaar op rij tienduizenden Belgen over hun salarispakket. Uit de resultaten van de Jobat Loonwijzer 2013 blijkt dat de respondenten gemiddeld 3.090 euro bruto per maand verdienen, ze gemiddeld 28 dagen vakantie krijgen per jaar en dat 82 procent een 13de maand als extraatje heeft.

4 oktober 2013

Delen

50 euro's
Het loon van een werknemer stijgt gemiddeld met 69 procent over een periode van 30 jaar.

Download de volledige resultaten van het onderzoek (pdf - 2,7 Mb)

Werknemers vergelijken hun loon graag met dat van anderen. Zich daarbij beroepen op het gemiddelde maandloon kan misleidend zijn. Gemiddeldes worden immers erg beïnvloed door uitschieters, zowel naar boven als naar onder. Beter, en vaak ook geruststellender, is het om het eigen loon te vergelijken met de mediaan. Dat is de middelste waarde van alle lonen, gerangschikt volgens grootte.

Het mediaanloon van de Jobat Loonwijzer bedraagt 2.778 euro en ligt ruim 200 euro onder het gemiddelde loon. Dit betekent dat de helft van de respondenten minder verdient dan 2.778 euro bruto per maand en de helft meer.

De respondenten van de Jobat Loonwijzer 2013 zijn zeer divers, zowel wat betreft leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, functie en sector van tewerkstelling.

Gemiddeld zijn ze 36,4 jaar, hebben ze ruim 14 jaar ervaring op de arbeidsmarkt en werken ze ei zo na acht jaar bij hun huidige werkgever. 60 procent is hooggeschoold en 70 procent werkt als bediende. De overgrote meerderheid (82%) werkt voltijds met een contract van onbepaalde duur.

Brutomaandloon naar geslacht en opleiding

Loonevolutie tijdens loopbaan - Loonwijzer 2013 

Beste betalers

Hoe hoger het diploma, hoe hoger het loon. Die vaststelling blijft. Een master verdient gemiddeld 3.609 euro per maand, een bachelor 3.041. Wie stopt met studeren na het secundair verdient gemiddeld 2.586 euro. Een doctoraat op zak hebben, doet wonderen voor het loon. De bevraagde doctorandi hebben een gemiddeld maandloon van 4.860 euro bruto.

De hoogste lonen zijn weggelegd voor juristen, ingenieurs, onderzoekers, informatici, consultants, hr- en financieel experts. Zij verdienen tussen de 3.300 en 3.550 euro bruto per maand. Algemeen managers en directeurs doen daar nog een schepje bovenop. Hun maandloon bedraagt gemiddeld 4.888 euro.

Wie op zoek is naar een goed betalende sector klopt best aan bij internationale instellingen, de (petro)chemie, de farmaceutische industrie, energie- en watervoorziening, de bank- en verzekeringssector of organisaties uit de financiële dienstverlening. De lonen variëren er van 3.300 euro tot 4.200 euro per maand. Sectoren als de horeca en toerisme betalen de laagste lonen. De werknemers uit onze studie verdienen er gemiddeld 2.300 tot 2.500 euro per maand.

Startloon

De Jobat Loonwijzer brengt ook startlonen in verschillende sectoren in kaart door het salaris te vergelijken van respondenten met maximaal één jaar ervaring. Op basis van deze resultaten verdient een starter gemiddeld 2.176 bruto per maand. Sectoren zoals de (petro)chemie en de farmaceutica zitten daar een stuk boven (2.660 – 2.847 euro per maand). De toeristische sector (1.907 euro) en de distributie- en retailsector (1.911 euro) betalen starters een lager eerste loon.

Overheid en onderwijs betalen hun werknemers relatief goed (2.500 euro) bij het begin van hun loopbaan. Daarna bepalen barema’s de verdere evolutie van het loon. Overheidspersoneel ziet zijn loonzakje gestaag aanzwellen, maar er zijn uiteraard sectoren die ervaring en expertise sterker honoreren. Of dit zo blijft, is een vraagteken. Zowel op Vlaams als federaal niveau worden de loopbanen van ambtenaren momenteel grondig hertekend.

Loonevolutie tijdens loopbaan

Loonevolutie tijdens loopbaan - Loonwijzer 2013 

Loonsprong

Uit de resultaten van de Jobat Loonwijzer blijkt ook dat het loon van een werknemer gemiddeld met 69 procent stijgt over een periode van 30 jaar. Na die periode verdienen werknemers gemiddeld 3.700 euro per maand.

Op twee momenten in de loopbaan maakt hun loon de grootste sprongen. De eerste keer na vier tot vijf jaar werken. En een tweede keer na een carrière van zes tot tien jaar. De loonsprongen bedragen telkens ongeveer 12 procent.

De volledige resultaten

(wv) - Bron: Jobat Loonwijzer 2013 

Benieuwd of jij genoeg verdient? Surf naar www.jobat.be/loonwijzer en vergelijk je loon met collega’s in een gelijkaardige functie. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.