Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je als boekhouder?

Zoveel verdient een leraar in andere landen

Leerkracht
Sta je elke dag met een glimlach voor de klas? Of ben je een leerkracht in wording? Goed nieuws! In vergelijking met je buitenlandse collega’s verdien je goed je boterham. Maar als je graag nog wat meer loon krijgt, dan overweeg je best om te verhuizen naar Luxemburg!

Uit een internationaal onderzoek van de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), een clubje van 36 overwegend ontwikkelde landen, blijkt dat de leerkrachten in Vlaanderen goed hun boterham verdienen. De collega’s in Frankrijk, Zweden en Finland moeten het met heel wat minder doen.

Maar hoeveel verdient een leerkracht nu precies? Wie hier in het kleuter-, lager en secundair onderwijs start, krijgt zo’n 1.663,67 euro netto. Beginnende leerkrachten met een masterdiploma verdienen iets meer: zij starten met een basisloon van ongeveer 1.910,01 euro. Op jaarbasis bedraagt dat zo’n 26.000 tot 35.000 euro bruto. Let wel: deze cijfers dateren uit 2017.

Luxemburg op kop

Hoe zit het in andere Europese landen? Italië, Frankrijk en Finland zijn de slechtsten van de klas. Daar zitten de starterslonen tussen de 25.000 en 30.000 euro bruto, per jaar. De middenmoters zijn Nederland, Zweden, Oostenrijk, Noorwegen en Spanje met een startersloon van rond de 34.000 euro bruto per jaar.

De beste leerling van de klas is zonder twijfel Luxemburg. Daar kun je als startende leerkracht als snel meer dan 60.000 euro bruto per jaar verdienen. Ook Duitsland en Zwitserland doen het goed, met een loon van zo’n 50.000 euro.

Anciënniteit

Als startende leerkracht zit je in België dus goed. En hoe meer jaren je voor de klas staat, hoe hoger het loon. Na tien jaar krijgt een leerkracht in het kleuter, lager en secundair onderwijs 1.950,07 euro, en wie twintig jaar op de teller heeft staan, krijgt maandelijks 2.241,48 euro netto op de bankrekening. Leerkrachten met een masterdiploma verdienen na twintig jaar zo’n 2.700 euro netto.

Andere voordelen?

Houd er ook rekening mee dat je als leerkracht niet veel andere voordelen krijgt. In tegenstelling tot iemand uit de privésector zijn er géén extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, telefoonvergoeding of laptop. Je krijgt wél een lerarenkaart. Die geeft fikse kortingen in musea, boekenwinkels en bepaalde computerzaken.

(dt/em) - Bron: Business Insider / VRT NWS 

11 september 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook