Vorige

1 van 135

Volgende
Volgend artikel:

Welk diploma scoort op Tinder?

'Zonder stimulans op school kwijnen alle tech-jobs weg'

20 juni 2018
P&V Eletrotechniek
Studenten kunnen bij P&V Eletrotechniek werken met moderne materialen.
Er zijn slechts een handvol mensen die zich op latere leeftijd omscholen tot technicus. Vandaar dat er slechts twee opties overblijven om de leemte op de arbeidsmarkt in te vullen: het importeren van handige harry's uit het buitenland en zoveel mogelijk jongeren stimuleren om te kiezen voor een technische studierichting. P&V Elektrotechniek uit Heusden-Zolder zet in ieder geval fors in op onderwijs in de hoop om zo de technische vacatures makkelijker in te vullen.

Een belangrijk kanaal om de instroom van technische profielen te bevorderen, is het opkrikken van het aantal afgestudeerden met een diploma van een technische richting. Eer het zover is, moeten de jongeren uiteraard gestimuleerd worden om voor die richtingen te kiezen. Tal van organisaties zoals de VDAB, Voka en sectorverenigingen, maar ook bedrijven zelf, doen belangrijke inspanningen om kinderen én hun ouders te overtuigen van de mooie aspecten van jobs als ingenieur, onderhoudstechnicus, airco-plaatser, machine-operator of computerprogrammeur.

Complex

P&V Elektrotechniek uit Heusden-Zolder is alvast één van de vaandeldragers in de promotie van technische beroepen. Het bedrijf knoopt nauwe en individuele samenwerkingsverbanden aan met scholen én participeert in tal van initiatieven rond onderwijs. "Daarbij komen we tegemoet aan de individuele behoeften van de scholen, om zo de 'gap' tussen opleiding en arbeidsmarkt te dichten", zegt Joris Vrancken, CEO bij P&V Elektrotechniek. "Het voordeel voor ons is dat we op die manier makkelijker ingenieurs en andere technisch geschoolde kandidaten kunnen vinden om ons team te versterken."

Gezien de sterke groei van het bedrijf, is het bijna verplicht om voor de toenadering tot het onderwijs te kiezen. Zoniet drogen de functies op. "Zowel op het vlak van engineering als op vlak van assembleren is bordenbouw een zeer specifiek vak", aldus nog Joris Vrancken. "Zelfs in het gespecialiseerd onderwijs is de bordenbouw slechts een klein onderdeel van de opleiding. Daarenboven is de complexiteit en integratie van technieken enorm toegenomen zodat de kloof tussen opleiding en praktijk nog groter is geworden."

Maatwerk

In de praktijk neemt P&V Elektrotechniek diverse initiatieven. "Zo hebben we een campus in de onderneming gecreëerd", legt COO Ghislain Hardy uit. "De leerlingen koppelen theorie aan praktijk onder deskundige begeleiding van onze mensen. In functie van de specifieke behoeften van de school, ontwikkelen we een traject op maat. Onder meer VTI Beringen, VIIO Tongeren en TISJ Bilzen, maar ook de hogescholen PXL en Thomas More maken er al gebruik van. Daarnaast gaan we graag in op vragen rond bedrijfsbezoeken en stageplaatsen."

P&V zetelt bovendien in diverse adviesraden om samen met docenten en bedrijfsmensen vorm te geven aan de opleidingen en is een enthousiast deelnemer aan projecten als First Lego League, het interdisciplinair project van Agoria, Limburg Stemt Af van RTC Limburg en de samenwerking op T2-campus in Genk. "Dit vergt natuurlijk veel tijd, inspanningen en de nodige creativiteit van het team," zegt Joris Vrancken. "Dat zal in de toekomst ongetwijfeld zijn vruchten afwerpen."

(kme) - Foto: (HBvL) 

  • Jobs voor P&V Elektrotechniek

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14256 andere jobs