Zo ziet jouw werk eruit na de crisis

23 juli 2009
Werken wordt ook na de crisis nooit meer hetzelfde. Acht megatrends omschrijven aan welke veranderingen professionals zich kunnen verwachten.
Hoe ziet jouw job eruit na de crisis?

In het boek De Toekomst van Werk schetsen de Nederlanders Adjiedj Bakas en Martijn van der Woude wat de werknemer na de recessie te wachten staat. De jaren van werkzekerheid voor hoogopgeleiden zijn volgens de onderzoekers voorgoed voorbij. De arbeidsmarkt zal er helemaal anders uitzien. Hoe? Dat geven de volgende trends weer:

 1. Meer vrouwen aan het werk
  Vrouwen gaan meer werken en meer uren draaien, zeker in zorg en onderwijs, waar zij traditioneel meer vertegenwoordigd zijn dan mannen. In die sectoren neemt het aantal vrijstaande banen door de vergrijzing ook toe.
 2. Freelancers staan op
  Naast de traditionele groepen van werkgevers en werknemers ontstaat een derde, krachtige groep: de freelancers.
 3. Individualisering
  De werkplek wordt meer op persoonlijke talenten afgestemd. Werk, onderwijs en privéleven vloeien samen tot een nieuwe levensstijl waarbij het talentprofiel, de kenmerken van het werk en de persoonlijke voorkeuren op één lijn liggen.
 4. Startende bedrijven stuwen innovatie
  Start-ups zullen de innovatieve taak van de gevestigde bedrijven overnemen. Kijk maar naar de recessie in de jaren tachtig. Toen maakten start-ups een succes van investeringen in opkomende technologieën zoals het internet.
 5. Prijzen dalen
  De komende jaren wordt deflatie de norm en gaan de prijzen dus zakken. Goedkopere fabricage- en productietechnieken worden van levensbelang voor bedrijven.
 6. Nieuwe economie
  Nieuwe energie, afvalrecycling en andere groene technologieën bepalen de economie van morgen. De industriële productie wordt verder gemechaniseerd. Vakmanschap wordt dan weer meer gekoesterd en neemt economisch in waarde toe. De dienstensector wordt dominant.
 7. Investeren in mensen
  Alle werknemers zullen de mogelijkheid krijgen om tot professionals uit te groeien. Bedrijven die niet in mensen investeren, zetten hun merkwaarde als werkgever op het spel.
 8. Werk is een belevenis
  In je leven zeven totaal verschillende beroepen gehad hebben, is straks normaal. Tussendoor sabbaticals nemen en je grondig laten omscholen hoort erbij.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook