Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Zo krijg je opslag in 9 simpele stappen

Zo krijg je opslag
Wordt het wel eens tijd voor opslag, vind je? Toegegeven: het idee alleen al om op je baas af te stappen en meer geld te vragen, doet bij velen de knieën knikken. Geen paniek. Jobat stoomt je zo klaar voor dat ongemakkelijke gesprek!

Stap 1: het informele gesprek

Als je uit bent op een loonsverhoging, plant je best op voorhand al een zaadje. Hoe? Door een informeel gesprek met je leidinggevende. Vertel dat je echt wel snakt naar meer verantwoordelijkheid en dat je popelt om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Als je je job al een tijdje doet, kun je zeggen dat je klaar bent voor de volgende stap in je carrière.

Stap 2: draai niet rond de pot

Om te krijgen wat je wil, is het verstandig om helder en to the point te zijn. Wat wil je, wat verwacht je? Denk niet zomaar dat een loonsverhoging vanzelfsprekend is. Onderbouw je wens en wees voorbereid op vragen die je baas kan stellen. Want wáárom verdien je nu eigenlijk die opslag?

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Stap 3: de formele presentatie

Om je verhaal te staven, is het geen slecht idee om een formele presentatie voor te bereiden. Misschien heb je meer successen geboekt dan het jaar voordien? Zet je prestaties in een overzichtelijke grafiek. Misschien heb je wel een duidelijk plan voor het jaar dat komt? Vat je eigen krijtlijnen dan in drie zinnen samen. Zo laat je zien dat je proactief bent en dat jij je job serieus neemt.

Stap 4: oefen je pleidooi

Ga voor de spiegel staan en vertel aan jezelf waarom je zo goed bezig bent. Op die manier zit je pleidooi in je hoofd en loop je minder risico dat de zenuwen het van je overnemen.

Extra: 8 tips om anderen van jouw ideeën te overtuigen

Stap 5: kies het juiste moment

Heeft jouw bedrijf net een grote deal misgelopen? Dan is het natuurlijk niet zo verstandig om net nú opslag te vragen. Maar als je weet dat de zaken goed gaan en je recentelijk nog een grote klant hebt binnengehaald, dan haast je je maar beter naar het kantoor van je baas. Je moet het ijzer smeden als het heet is.

Heel belangrijk ook: wacht niet tot je evaluatiegesprek in december of januari. Het ideale moment om opslag te vragen is in september, wanneer de budgetten voor het volgende jaar worden bepaald. Jouw loonsverhoging kan dan meteen mooi gebudgeteerd worden, wat het voor jouw baas ook makkelijker maakt. 

Gelukkig met wat je verdient?

Stap 6: creëer een nieuwe functie

Voel je dat je naast die loonsverhoging grijpt? Creëer dan een nieuwe functie, met meer verantwoordelijkheden. Als je al járen dezelfde job uitvoert, dan is de kans groot dat je meer werk verzet dan in het begin. Zo verwonderlijk is dat niet, aangezien je inmiddels de nodige kennis en ervaring hebt voor taken die ver buiten je oorspronkelijke takenpakket liggen. Wees dus duidelijk in wat je allemaal extra doet.

Stap 7: een samenvatting op mail

Is het formele gesprek achter de rug? Wat een opluchting! Maar vergeet niet om een samenvatting op mail te zetten. Bedank je baas voor het gesprek en benadruk nog eens waarom je die opslag verdient. Als je een presentatie hebt gegeven, stop die dan zeker in de bijlage. Zo kan je baas altijd nog eens piepen voor hij of zij een beslissing neemt.

Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

Stap 8: volg je vraag op

Zijn er inmiddels al enkele weken gepasseerd sinds je gesprek en heb je nog altijd niets gehoord van je baas? Pols dan eens. Een nee heb je, een ja kun je altijd krijgen …

Stap 9: praat eens met een meer ervaren collega

Heb je het gevoel dat het gesprek met je leidinggevende nergens toe heeft geleid? Klop dan eens aan bij een senior collega. Misschien heeft die wel handige tips of wil die alsnog een goed woordje voor je doen. Alle kleine beetjes helpen!

En nu? Geen opslag gekregen? 4 vragen die je dan moet stellen

(dt/em) - Bron: CareerAddict

20 september 2023
Anderen bekeken ook