Vorige

1 van 650

Volgende
Volgend artikel:

3 op de 5 werknemers voelen pijn

Zit jij te veel stil op je werk? Doe de test

15 januari 2018
“Zitten is het nieuwe roken”, je hoort het vaker en vaker en menig gezondheidsgoeroe heeft er de mond van vol. Langer dan een half uur stilzitten is niet goed voor je gezondheid, zelfs als je vaak gaat sporten. Doe zelf de test.

>> Zit jij te veel stil? Doe de test!

Ziek op het werk: de cijfers

Op een doorsnee werkdag is gemiddeld 7% van de werknemers afwezig op het werk wegens ziekte of een privéongeval.

HR-dienstverlener Securex bestudeerde in 2016 het absenteïsme bij 26.749 werkgevers en 262.164 werknemers uit de Belgische privésector.

Opvallend: vooral het langdurig absenteïsme is aan een opwaartse evolutie bezig. In 2015 moest nog 2,84% van de werknemers langer dan een jaar verstek geven op het werk, in 2016 was dit al 3,11%.

Het is nu al het vijfde jaar op rij dat er een stijging van meer dan 10% is bij de langdurig afwezigen, op 15 jaar tijd is dit cijfer zelfs verdrievoudigd. En dat in een tijd waar we ons werk beter kunnen inplannen en waarbij de medische wereld nog nooit eerder zo veel mogelijk maakte. Stemt tot nadenken!

Waar zit het probleem?

Volgens Heidi Verlinden, HR Research Expert van Securex, is het duidelijk: we zitten te veel en dat brengt heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee. Direct waarneembare fysieke klachten zoals nek- en rugpijn en vermoeide ogen kunnen een gevolg zijn van te lang zitten. Maar ook de kans op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en enkele vormen van kanker stijgt door iets té zittend door het leven te gaan.

Maar vooraleer je al je stoelen ritueel begint te verbranden: er zijn wel degelijk andere oplossingen!

Partena Ziekenfonds heeft samen met de Universiteit Gent en ViGeZ een zittest ontwikkeld. Na het doorlopen van de test wordt je zitprofiel geschetst. Indien de uitslag negatief is, kan je je door Partena via e-mail en sms laten coachen richting een minder sedentaire en dus gezondere levensstijl.

Op hun website vind je tal van tips op maat. Je kan selecteren in welke situatie (thuis, op het werk, onderweg, in je vrije tijd), met wie (alleen, in gezelschap, met de kinderen) en waar (binnen of buiten) je meer wilt bewegen. Je vindt er ook tal van getuigenissen van mensen die de tips reeds uittestten, zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Verantwoordelijkheid werkgever

Heidi Verlinden van Securex zegt dat nog steeds een minderheid van de bedrijven een gezonde levensstijl promoot bij zijn werknemers. Dat aantal gaat wel in stijgende lijn, van 37% in 2013 naar 43% in 2017. Dat aantal moet blijven stijgen, want elke euro die bedrijven in gezondheidsbeleid investeren zou volgens Verlinden de absenteïsmekosten met €2,50 à €4,90 doen dalen.

Ook Kris De Meester van het Verbond van Belgische Ondernemingen onderstreept de rol van de werkgever. Die moet zijn werknemers de ruimte bieden voor genoeg beweging.

In sectoren waar men de hele dag neerzit, zoals bij de meeste kantoorjobs, zouden werkgevers zelf proactief hun werknemers alternatieven kunnen aanbieden voor het zitten. Aan de KU Leuven bijvoorbeeld werd dit jaar al hevig campagne gevoerd, zo dienden delen van de les soms al staande gevolgd te worden.

Helaas zijn dergelijke initiatieven nog zeldzaam. De Meester benadrukt dat werknemers met aandacht voor een gezonde levensstijl beter kunnen omgaan met werkdruk waardoor ze ook minder snel zullen uitvallen. Bovendien zou ook een eventuele terugkeer naar de werkvloer vlotter verlopen.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16144 andere jobs