Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?

Zijn kantoorgebouwen overbodig geworden?

Het management van nieuwssite OZY dacht waarschijnlijk dat ze hun werknemers een plezier deden met een gloednieuwe, moderne kantooromgeving. Spijtig genoeg voor hen dachten de redactieleden daar anders over…
#

Het management van OZY spaarde kost noch moeite om de kantoren van hun nieuwssite op te fleuren. Een gepersonaliseerde fotomuur, een pingpongtafel, een (met gratis bier) gevulde koelkast en hippe felgekleurde muren… een ‘Silicon Valley’-waardige transformatie. Maar de redactieleden zijn niet onder de druk en vragen zich in een open brief/artikel aan hun management zelfs af of het niet gewoon weggesmeten geld is.

Weg met het kantoor!

Het redactieteam roept dan ook op om kantoren – modern of niet - volledig af te schaffen. Het is volgens hen iets van een andere tijd en volledig overbodig.

Anat Lechner, professor management en organisatie aan New York University’s Stern Business School, geeft hen hierin gelijk. Ook zij vindt de oubollige kantooropstelling en het traditionele werkplekdenken voorbijgestreefd.

Daarbij hebben werkgevers volgens haar baat bij het afschaffen van kantoren:

  • Kantoorruimte is duur en wordt alleen maar duurder. Een grote kost die kan worden uitgespaard, dus.
  • Vermijd pendelstress. De gemiddelde pendelaar is sowieso al ongeveer 25 minuten onderweg, maar daar wordt uiteraard de hele – stressvolle – ochtendroutine die thuis al begint, niet bijgeteld. Jezelf presentabel maken, je kinderen uit bed krijgen, een gezond ontbijt in elkaar flansen, en dan heb je nog geen tijd gehad om een half uurtje te sporten…
  • Vermijd niet alleen de pendelstress, maar gewoon het pendelen in het algemeen. Het dagelijkse traject van en naar het werk staat erom bekend een negatief effect te hebben op de gezondheid, het huwelijk en de algemene participatie van vrouwen op de werkvloer.

Wie maalt erom?

Zelfs al zouden bedrijven dit niet als genoeg voordelen zien, dan nog ziet Lechner geen probleem. Het ultieme argument is volgens haar "volledige transparantie", gepaard met een "en wat dan nog?"-attitude.

Werkgevers kunnen exact weten wat hun werknemers uitspoken door het ‘spoor’ dat ze achterlaten. Ze kunnen zien wie er wie wanneer heeft gebeld of gemaild, aan welke conferentiegesprekken je al dan niet hebt deelgenomen, wat je wanneer hebt ingediend… "We weten exact wat je wanneer aan het doen bent. Wie maalt erom waar je het doet?"

De redactieleden ondersteunden hun oproep ook met praktijkvoorbeelden. Zo haalden ze succesvolle kantoorloze ondernemingen aan, zoals MoveOn.org en ART NOT WAR dat (haast volledig virtueel) geleid wordt door Laura Dawn. Ook eRad, een succesvol bedrijf dat gezondheidstechnologie creëerde, stond op hun lijstje. Roy Miller, ooit CEO van eRad, behield enkel het hoofdkwartier om fysieke producten te testen. Verder mocht iedereen werken van waar ze zelf wilden.

Voordelen vaste werkplek

Toch zijn er ook voordelen verbonden aan een vaste kantoorplek geven de redactieleden grif toe. Kleine onderonsjes op de werkvloer kunnen leiden tot goede ideeën of zorgen voor een rustmoment als je hersenen weer eens oververhit dreigen te geraken. Soms is het ook gewoon een ontsnappingsplek om even te bekomen van je directe omgeving (kinderen, partner, huisgenoten…).

(sjv) – Bron : Ozy.com / Express.be 

14 april 2015
Anderen bekeken ook