Het loon van... Vorige

1 van 637

Volgende

Zij getuigen over hun loon

Onderzoek van HR-specialist Hudson toont aan dat het basisloon het afgelopen jaar gemiddeld met zes procent is gestegen. Of dat ook zo door de man in de straat wordt ervaren?

9 augustus 2019

Delen

Greet Smets (38) verdient ongeveer 800 euro per maand.
"Als halftijdse werkkracht verdien ik nu ongeveer achthonderd euro per maand." (Greet Smets)

Greet Smets (38), opvoedster bij een vzw voor mentaal gehandicapte volwassenen

“Mijn loon is gestegen ja, dankzij de indexering en mijn anciënniteit. Samen was dat goed voor een loonsverhoging van ongeveer 2,5 procent. Voor individuele extra’s is er in de vzw waar ik werk geen plaats. Wij worden verloond volgens de barema’s en daarmee moeten we het doen. Als halftijdse werkkracht verdien ik nu ongeveer achthonderd euro per maand.”

Denise Mc Gonagle (57), bankbediende

“Ik heb dit jaar een ervaringsopslag gekregen, het gevolg van een wettelijke regeling die de bank oplegt zowel startende twintig- als veertigjarigen in dezelfde looncategorieën te stoppen. Ervaring wordt in dat systeem wel verloond. Omdat ik, na veertig jaar in de bank, wat dat betreft in de hoogste categorie zit, heb ik een flinke opslag gekregen. Maar met individuele prestaties heeft dat dus niets te maken. In de veertig jaar dat ik bankbediende ben, heb ik mijn loon overigens wel fel zien stijgen. Ik verdien nu een veelvoud van het bedrag waar ik ooit mee gestart ben. En gelukkig maar (lacht) want ik denk dat mijn eerste loon niet meer dan vijfduizend oude Belgische frank per maand bedroeg.”

Marc Rottiers (51), kaderlid

“Ik werk als 26 jaar bij dezelfde bank, momenteel op kaderniveau. Dit jaar heb ik, de index niet meegerekend, geen loonsverhoging gekregen. De vorige jaren heb ik wel regelmatig wat bijgekregen. Maar het kan niet altijd prijs zijn, zeker niet gezien de omstandigheden waarin de meeste banken zich bevinden. Dit jaar heb ik trouwens ook nog een bonus gekregen. Voor volgend jaar vrees ik daarvoor. De bazen hebben al laten verstaan dat het wel eens een pak minder of zelfs niets zou kunnen zijn. Crisis, hé. Daar kan je niet veel tegen beginnen.”

Bert Clonen (44), informaticus

“Mijn loon is geïndexeerd ja, maar daarnaast heb ik niets bijgekregen. Ik werk al vijftien jaar als IT’er en eerlijk gezegd is het toch al een jaar of vier geleden dat ik nog eens een loonsverhoging heb gekregen. Dat strookt misschien niet met wat je van de informaticasector verwacht maar er worden in onze branche ook heel wat schoolverlaters aangenomen. Die kosten minder en doen hetzelfde werk. Waarom zouden ze mij dan meer betalen?”

Sara Luyssaert (31), commercieel bediende

“Ik verdien nu meer dan vorig jaar als gevolg van de indexering en ik heb van mijn werkgever een extra tankkaart gekregen. Een bedrijfswagen heb ik niet, maar ik mag nu voor meer euro’s per maand met mijn eigen wagen tanken op kosten van de firma. Ik mag ook thuiswerken. En de voorbije vijf jaar heb ik af en toe ook wel eens een extraatje gekregen, los van de index. Dat dat er nu niet afkan, zal wel met de economie te maken hebben.”

Kris Blom (45), vertegenwoordiger

“Ik werk al twintig jaar bij een verdeelmaatschappij van cd’s. Op die tijd is mijn loon ongeveer verdubbeld, deels dankzij de jaarlijkse indexering, twee keer als gevolg van een persoonlijke beloning. Dit jaar heb ik, denk ik, naast de indexering geen extra loonsverhoging gekregen. Ook volgend jaar zit dat er niet in. Daar ken ik mijn baas te goed voor (lacht). Maar ik heb daar ook geen probleem mee. Over mijn loon zelf ben ik best tevreden.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?