Ziekte
Vorige

1 van 119

Volgende

Ziekteverzuim van kwaad naar erger

1 december 2010
Het OCMW van Gent gaat een aantal ingrijpende maatregelen nemen om het ziekteverzuim onder haar personeel terug te dringen. Werknemers die zich op een jaar tijd meer dan twee keer ziek melden, mogen zich verwachten aan een gesprek met hun leidinggevende.
ziek

Het OCMW wil ook regelmatig verzuimcijfers bekendmaken. Hoewel voor sommigen een stap te ver, lijkt de aankondiging van deze ingrepen zijn doel alvast niet te missen. “Het laatste rapport meldt een sterke terugval van het percentage verzuimers. We lijken op de goede weg,” luidt het.

Laat het duidelijk zijn. Het probleem van het ziekteverzuim bij het OCMW van Gent is geen alleenstaand geval. In België is het aantal ziektemeldingen op acht jaar tijd met maar liefst 37 procent gestegen! En dat is slechts één van de bevindingen van hr-dienstverlener Securex die op zoek ging naar de voornaamste oorzaken van verzuim en naar de manieren om het te bestrijden.

Hoeveel keer ben jij dit jaar ziek geweest?

  • Vier op de tien werknemers die Securex ondervroeg, zegt zich het voorbije jaar geen enkele dag ziek te hebben gemeld.

  • 83 procent van de Belgische werknemers krijgt jaarlijks met minstens één gezondheidsklacht te maken.

  • De voorbije acht jaar steeg het aantal verzuimdagen met 25 procent.

  • Een dag ziekteverzuim van één werknemer kost de werkgever gemiddeld 875 euro. De totale kost ligt echter vaak drie tot vier keer hoger want werkgevers moeten een tijdelijke vervanger zoeken, collega’s maken overuren, enz.

  • In de top drie van oorzaken van zowel frequent als langdurig verzuim staan gezondheidsproblemen op de eerste plaats. Ook pesten leidt tot langdurige afwezigheden. Een hoge werkbelasting en een lage autonome motivatie vervolledigen het lijstje.

  • Een vijfde van de werknemers die in 2009 meer dan 21 dagen ziekteverzuim liet optekenen, voelde zich gediscrimineerd. 17 procent zegt slachtoffer te zijn van pesterijen.

  • Roken en middelengebruik zijn eveneens gelinkt aan absenteïsme. Van de nulverzuimers (mensen die zelden of nooit verzuimen) drinkt 9 procent meer dan de norm. Van de werknemers die meer dan 20 dagen afwezig zijn, overschrijdt 14 procent die norm.

Sport houdt gezond

Tot slot nog dit. Meer dan een derde van de nulverzuimers sport drie keer per week. Bij werknemers die meer dan 20 dagen afwezig zijn, is dat slechts één op de vijf. Het lijkt er dus op dat wie veel aan sport doet, minder snel geneigd is zich afwezig te melden op zijn werk. U weet wat u te doen staat.

(jn) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs