Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 339

Volgende

Zes op tien bedrijven nemen crisismaatregelen in 2010

28 januari 2010
De helft van de werkgevers schat 2010 economisch beter in dan 2009. Toch verwachten zes op tien bedrijven nog crisismaatregelen zoals aanwervingsstops en ontslagen te moeten nemen. Dat zeggen 130 bedrijfsleiders in een enquête van Jobat en Profacts.

Twee derde van de bedrijfsleiders geeft toe de crisis gevoeld te hebben. Toch denkt de overgrote meerderheid (84%) dat het binnen het jaar weer beter zal gaan met zijn bedrijf. Dat betekent echter niet het einde van de pijnlijke anticrisismaatregelen. Bijna zes op tien bedrijfsleiders verwacht ook in 2010 nog dergelijke maatregelen te moeten nemen. Een aanwervingsstop, technische werkloosheid, meer tijdelijke contracten en verdere ontslagen achten ze het meest waarschijnlijk.

Grafiek: Welke crisismaatregelen denken bedrijven te moeten nemen in 2010

Een derde van de bedrijven verwacht dit jaar meer omzet te maken dan vorig jaar, gemiddeld zo’n 7,6 procent extra. De meeste bedrijven (54 %) tekenen voor een status quo. Slechts 15 procent denkt het dit jaar slechter te doen dan vorig jaar en verwacht een omzetdaling van gemiddeld 8,2 procent.

Welke profielen worden volgend jaar aangeworven?

Vorig jaar vielen er bij een kwart van de bevraagde ondernemingen ontslagen. Dit jaar zou dat slechts bij 8 procent van de bedrijven het geval zijn. Ontslagen en opnieuw rekruteren lijken in 2010 overigens hand in hand te gaan. Twee derde van de bedrijven zegt immers ook personeel te willen aanwerven, vooral commerciële, technische en ingenieursprofielen. Consultants doen het minder goed in 2010. Zeven op de tien bedrijven is van plan om minder beroep te doen op externe expertise.

Grafiek: Welke profielen zullen werkgevers aanwerven in 2010

> Klik hier voor de volledige resultaten van het onderzoek.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook