Bestaat jouw job binnen 20 jaar nog? Een kansberekening
Hoe groot is de kans dat jouw job binnen 20 jaar nog bestaat? Twee economen analyseerden zo'n 700 jobs en kwamen tot de volgende conclusie …
Heb je onlangs de gebruiksaanwijzing van een nieuw toestel gelezen? Dan is de kans groot dat je een tekst voor je had liggen die volledig werd geschreven door een robot. Korte, feitelijke berichten, dat is hun specialiteit.
Maar kan een robot ook een nieuwsbericht schrijven? In samenwerking met Guy De Pauw van Textgain, een bedrijf van de Universiteit Antwerpen, testte VRT NWS het uit. Door Machine Learning trainde de robot zichzelf om een artikel te schrijven. Het virtuele wezen werd gedoopt tot journalist ‘Ann Drooijt’.
Om een goede tekst te schrijven, heb je natuurlijk een actueel onderwerp nodig én de juiste informatie. Het idee: de beleidsverklaring van premier Michel. Een vijftigtal politieke artikels, waaronder analyses, interviews en werken van journalist Ivan De Vadder, werden in een systeem geladen. Om het stuk actueel te maken, kreeg de robot ook de beleidsverklaring van de premier voorgeschoteld.
Ann Drooijt mocht helemaal haar ding doen, zonder enige aanwijzing of sturing door anderen. Het resultaat: het artikel bevatte enkel de aangereikte informatie en dus geen persoonlijk inzicht of verbanden. En dat is wat een journalist uit vlees en bloed wél kan.
In Duitsland schrijven robots wel al heel wat journalistieke teksten. Sportnieuws, beursberichten en nieuws over celebrities, het kan allemaal. Bij AX Semantics schreven ze vorig jaar maar liefst 27 miljoen teksten. Niet alleen in de journalistiek natuurlijk. Robots schrijven eveneens gebruiksaanwijzingen en financiële rapporten.
De journalisten in ons land kunnen dus met een gerust hart blijven werken. Maar of dat nog lang zal duren, is de hamvraag. Het grootste deel van het online nieuws, wordt namelijk overgenomen van andere media. En dat is natuurlijk iets wat robots op termijn wel zouden kunnen.
(dt/em) - Bron: VRT NWS
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Hoe groot is de kans dat jouw job binnen 20 jaar nog bestaat? Twee economen analyseerden zo'n 700 jobs en kwamen tot de volgende conclusie …
Een industriële kmo gespecialiseerd in automatisering is geen usual suspect om te praten over het ethische aspect van robots aan de productielijn.
Leven we binnenkort in een wereld zonder jobs waar nog slechts 20% van de mensen actief is? Of zijn er grenzen aan de robotisering van arbeid?
Het merendeel van wat je dokter doet, kan een robot beter. Dat beweert Gina Siddiqui, een studente geneeskunde aan de University of Pennsylvania.
Volgens een onderzoek van Tempo-Team vrezen 6 op de 10 werknemers dat hun job zal verdwijnen als gevolg van de computerisering van de werkvloer.
De Oostendse robotmaker QBMT, bekend van de zorgrobot Zora, blaakt van groei en ambitie. En binnenkort lanceert het bedrijf ook ‘Pepper’, een nieuwe robot!
De steeds groeiende automatisering snoept al jaren aan onze jobs en de komende 15 jaar zal dat nog eens in een stroomversnelling komen.
Bovenop je loon krijg je nog een heleboel extralegale voordelen. Eén daarvan kan een sociaal abonnement zijn. In dit artikel kom je te weten of jij aan je werkgever zo'n abonnement kan vragen of niet.
Acht op de tien managers heeft het moeilijk om zijn/haar personeel voor te bereiden op de digitale transformatie. Zijn we slecht voorbereid?