Sociaal verlof
Vorige

1 van 44

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik als jobstudent klein verlet nemen?

Word ik doorbetaald als ik tijdens de werkuren naar de dokter moet?

Wat hebben een bowlingbal, een haartransplantatie en een bloeddonatie met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal al eens gebruikt als excuus om niet te moeten gaan werken. Maar wat als je echt ziek bent en tijdens de werkuren naar de dokter moet, word je dan gewoon doorbetaald?
#

De dokter moet je nog een inenting geven voor je exotische reis, je maakte een afspraak voor je eerste prenatale echografie, of die broeiende griep lijkt uit te breken en je besluit langs de dokter te gaan. Alleen, een gaatje in de avondplanning van de arts zat er niet meer in. Dus heb je een afspraak tijdens de werkuren. Moet je daar dan verlof voor nemen?

Goede redenen voor een doktersbezoek tijdens de werkuren

Of je je loon behoudt voor een afspraak bij de dokter, hangt af van de reden van het doktersbezoek.

  • Ziekte
    Als je ziek wordt terwijl je aan het werk bent en niet meer in staat bent om behoorlijk te functioneren, heb je recht op gewaarborgd loon voor de niet-gewerkte uren. Een doktersattest is niet automatisch verplicht, mogelijk staat dit wel in het arbeidsreglement van je bedrijf of in je arbeidsovereenkomst. Dus je doet er goed aan om toch altijd een doktersbriefje te vragen.

  • In blijde verwachting
    Ben je zwanger en kon je de echografie of een ander zwangerschapsonderzoek niet buiten de arbeidsuren inplannen, dan heb je het recht om voor die periode afwezig te zijn met behoud van je loon. Je moet dan wel op voorhand je werkgever op de hoogte brengen en mogelijk ook een doktersattest voorzien.

  • Arbeidsgeneesheer
    In principe moeten onderzoeken door de arbeidsgeneesheer in het kader van de wetgeving ‘welzijn op het werk’ tijdens de werkuren plaatsvinden. Hier behoud je dus recht op je loon. Ook je verplaatsingsonkosten en eventuele kosten voor het onderzoek zijn voor rekening van je werkgever.

  • Andere medische onderzoeken
    Voor andere medische onderzoeken heb je voor de verloren uren geen recht op afwezigheid of loon. “In principe moet je als werknemer afspraken voor een controle, een onderzoek of een medische behandeling buiten de werkuren plannen. Als dat om praktische redenen niet mogelijk is, zal je voor de niet-gewerkte uren geen loon ontvangen”, verduidelijkt het sociaal secretariaat Securex.

Het doktersattest dat de werkgever als bewijs kan vragen, bevestigt enkel dat de werknemer gewettigd afwezig was, maar geeft hem geen recht op loon. Wie toch loon wil ontvangen voor de gemiste arbeidsuren, zal dus een halve dag vakantie moeten nemen.

Maar met wat goede wil van beide kanten, kan je waarschijnlijk met je baas afspreken dat je geen verlof moet nemen en de gemiste uren op een ander ogenblik zal inhalen. Zolang je hier geen misbruik van maakt en je niet al te vaak omwille van medische aangelegenheden forfait geeft, maakt je werkgever hier wellicht geen probleem van.

De 10 slechtste excuses om je ziek te melden

Heb jij je ’s maandags na een bruisend weekend ook al eens een dagje ‘ziek’ gemeld? Creativiteit kent geen grenzen, ook niet op het vlak van smoesjes om niet te moeten komen werken. Wat dacht je van deze:

  • Mijn vinger is blijven vastzitten in een bowlingbal.
  • Ik heb een erg besmettelijke ziekte opgelopen dit weekend.
  • Ik heb een mislukte haartransplantatie achter de rug en durf niet buiten te komen.
  • Ik ben tijdens het werken achter de computer in slaap gevallen en heb m’n hoofd aan het tafelblad gestoten.
  • Mijn vrouw heeft haar regels, en ik moet haar bijstaan in deze moeilijke tijden.
  • Ik voel me vandaag niet zo slim en denk dat het beter is dat ik niet kom werken.
  • Deze ochtend heb ik een hartaanval gehad, maar ik voel me intussen wel al wat beter.
  • Ik heb te veel bloed gedoneerd.
  • Mijn man heeft last van zijn prostaat.
  • Mijn psychiater heeft me aangeraden om een dagje thuis te blijven.

(mr) 

31 augustus 2011
Anderen bekeken ook