Collega's
Vorige

1 van 474

Volgende

Woede op het werk is dodelijk

1 december 2009
Op het werk moet je vaak heel wat frustraties opkroppen. Maar wees daar toch voorzichtig mee, wil je geen hartaanval oplopen. Dat is nu wetenschappelijk bewezen.
hartaanval

Je wordt onheus behandeld op het werk, maar kropt je woede daarover op? Dan heb je vijf keer meer kans op een hartaanval dan collega’s die hun gevoelens de vrije loop laten. Dat leert een studie van de universiteit van Stockholm bij 2.755 werkende mannen tussen 1992 en 2003.

Op het einde van de studie hadden 47 van de deelnemers een hartaanval achter de rug of waren ze zelfs overleden aan een hartaandoening. Veel van hen hanteerden zogenaamde gesloten strategieën om met unfaire behandeling door de baas of door collega’s om te gaan, zoals ‘de dingen laten passeren zonder iets te zeggen’ of ‘wegstappen’.

Op de vraag wat dan wel een gezonde strategie is om met zulke frustraties om te gaan, blijven de onderzoekers het antwoord schuldig. In de studie beschouwden ze wel ‘direct protesteren’ of ‘de andere spreken wanneer de gemoederen bedaard zijn’ als open strategieën. Daarmee werd geen verband vastgesteld met hartaandoeningen.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs