Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Wie wil er werken in chemie en farma?

Wie wil er werken in chemie en farma
“Het is een misvatting dat we enkel hoger geschoolden tewerkstellen.” (Kris Bosch, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij essenscia Vlaanderen)
Sta je aan de start van je carrière of wil je jouw loopbaan een nieuwe wending geven? Mogelijk is werken in chemie, kunststoffen, farma en biotech een goed idee. Maar wat heeft die sector jou te bieden? En wat met de noodzakelijke opleiding?

1. Veel jobs

Met zo’n 67.000 directe en 155.000 indirecte jobs is de chemie- en farmasector goed voor 1 op de 5 industriejobs in Vlaanderen.

“Het aantal jobs in de sector stijgt al 9 jaar op rij. In die periode zijn er bijna 8.000 bijgekomen. Ook vandaag zijn er honderden vacatures, voornamelijk voor technisch en wetenschappelijk talent”, vertelt Kris Bosch, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij sectorfederatie essenscia Vlaanderen.

De sector moet heel wat mensen vervangen. “1 op de 3 medewerkers is ouder dan 50 wat de komende 15 jaar dus een belangrijke uitstroom van ervaren personeel betekent”, stelt hij.

Tegenover die uitstroom blijft de instroom beperkt. “Te weinig meisjes en jongens kiezen voor een STEM-studie of gespecialiseerde TSO-opleiding”, stelt Bosch. Het aandeel STEM-afgestudeerden ligt in ons land overigens structureel lager dan in andere industrielanden. “De maatschappelijke aantrekkelijkheid van TSO-onderwijs blijft laag. Onterecht, want STEM-opleidingen zijn het beste toegangsticket tot de arbeidsmarkt.”

Aan de slag in chemie en farma: wat moet je kunnen?

2. Jobs met impact en diversiteit

Digitalisering en artificiële intelligentie is niet alleen voor hightech IT-bedrijven belangrijk, benadrukt Bosch. “Chemie- en farmabedrijven zetten sterk in op innovatieve technologieën om hun processen en producten te optimaliseren, van het lab tot de productie-installatie”, stelt hij.

Maar voor veel (jonge) werknemers is ook zingeving van tel. “Zonnepanelen, elektrische wagens, klimaatbestendige gewassen, nieuwe vaccins en medische behandelingen: met zijn duizenden producten en toepassingen geeft de chemie- en life sciences sector vorm aan een duurzame toekomst”, vindt Bosch.

“De sector is zelf ook volop in transformatie richting klimaatneutraliteit en circulaire economie. Daarvoor kan ze elk talent goed gebruiken. Daarom zetten bedrijven sterk in op diversiteit en gendergelijkheid.”

Is een job in de chemie- of farmasector iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
Job-alert: jobs op maat in je mailbox

3. Aantrekkelijke (loon)voorwaarden

De sector van chemie en farma staat in het Salariskompas van Jobat jaar na jaar bovenaan als sector met het hoogste gemiddelde loon. “De farmasector is al 20 jaar op rij de meest aantrekkelijke sector om in te werken, blijkt uit de jaarlijkse studie van Randstad”, stelt Bosch, en dat komt volgens hem niet enkel door het loonpakket.

“Ook doorgroeimogelijkheden, werkzekerheid, een meer dan gemiddeld aantal vakantiedagen en een goede balans tussen werk en privé spelen daarbij een rol.”

CHECK: Hoeveel verdien je in chemie, farma en energie?
Gelukkig met wat je verdient?

4. Nood aan opleidingen

Toch ook dit: in vergelijking met andere sectoren zoals bouw en retail lijkt de instapdrempel hoger in chemie en farma. Dat wordt bij essenscia niet ontkend. “Een goede opleiding is belangrijk, maar het is een misvatting dat we enkel hoger geschoolden tewerkstellen”, klinkt het.

“Er zijn veel vacatures voor technisch talent. Vooral de gespecialiseerde 7de jaren in het TSO – secundair na secundair – scoren al drie jaar op rij het best met het kleinste aandeel werkzoekenden bij de afgestudeerden. Dat blijkt uit het schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB.

Bij opleidingen als chemische procestechnieken, regeltechnieken of industriële onderhoudstechnieken is amper 3 tot 5 procent van de gediplomeerden na een jaar nog op zoek naar werk.”

Bovendien bieden ook bedrijven en VDAB, in samenwerking met de sectorale trainingscentra, opleidingen aan voor zij die ervaring of bagage behoeven. “Van opleidingen van een volledig jaar tot een zogenaamd farma-bad van vijf dagen. Kortom, als de motivatie en attitude er is, volgen de vaardigheden wel. Ook in deze sector.”

Ontdek: Wie is meest gevraagd in chemie en farma?

(William Visterin)

22 maart 2023
Anderen bekeken ook