Vorige

1 van 551

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Wie werkt in retail is piepjong en vrouw

24 mei 2016
In de sector van handel of retail is zowat 80 procent van de medewerkers vrouwelijk. In modewinkels is zelfs 95 procent een vrouw. Daarnaast valt het hoge aandeel van jonge medewerkers op: meer dan de helft is er jonger dan 35 jaar.

Dit alles blijkt uit een sectoranalyse die hr-dienstverlener SD Worx uitvoerde op vraag van Jobat. Retail blijkt qua personeel een dynamische sector. Zowel de instroom als uitstroom liggen er hoger dan in de meeste andere sectoren. “Je kunt er vrij snel starten en ook vrij vlot doorgroeien. Het is ook een typische sector waar veel jongeren met alleen een secundair diploma terechtkomen”, vertelt Peter Van Ostaeyen business development manager retail bij SD Worx. “Anderzijds moet je ook hard werken en altijd vriendelijk zijn tegen de klanten. In retail is de glimlach eeuwig.”

Die glimlach komt dus meestal van een vrouw. “Met bijna 80 procent vrouwen is hun aandeel opvallend hoog. Zeker als je weet dat bijvoorbeeld ook doe-het-zelf-ketens als Gamma of Hubo tot retail behoren. Daar werken doorgaans meer mannen”, stelt Van Ostaeyen. Ter vergelijking: de gehele werkende bevolking bestaat voor 47 procent uit vrouwen.

Verzuim tijdens koopjes

Het ziekteverzuim ligt in retail wel opmerkelijk hoger dan het nationaal gemiddelde. “Dat ziekteverzuim is toch wel een van de pijnpunten in deze sector”, vindt Van Ostaeyen, die vaststelt dat het verzuim heel erg verschilt van winkel tot winkel. “Vaak hangt het af van de sfeer onder het personeel in zo’n filiaal. De winkelmanager heeft daar een behoorlijk grote invloed op”, vindt hij.

Het vrij hoge verzuim heeft ook te maken met het harde werk, waarbij je ook vaak moet rechtstaan wat belastend kan zijn voor rug of knieën. En net als in andere sectoren zijn ook stress of burn-out een van de oorzaken. Maar ook de werktijden spelen mee. “Als we die verzuimcijfers in detail analyseren zien we qua verzuim vaak een piek op zaterdag en woensdagnamiddag. En vaak ook tijdens de koopjesdagen.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15321 andere jobs