Jobs met toekomst
Vorige

1 van 397

Volgende

Wie weigert jouw lening of hypotheek?

16 maart 2010
Bernd Vindevogel is een 'scoring consultant'. Een wat? Eenvoudig uitgelegd, voorspelt hij met wie een bedrijf 'gezonde' contracten kan afsluiten. Wanbetalers of bedrijven die richting faillissement neigen, horen niet in dat rijtje thuis. Om die op te sporen, ontwikkelt Bernd zo zijn eigen modelletjes.
Een scoring consultant bepaalt of jij een lening krijgt... of niet.
"Op krediet leven hoeft niet kwalijk te zijn. Enkel wie structureel boven zijn stand leeft, zit met een probleem" (Bernd Vindevogel, scoring consultant Dun & Bradstreet)

D&B-score

Bernd Vindevogel is sinds kort aan de slag bij Dun & Bradstreet Belgium, een leverancier van handelsinformatie die bedrijven wereldwijd een D&B-score toekent. Die score varieert van 1 tot 100. Hoe hoger de score, hoe betrouwbaarder de onderneming. Aan Bernd om daar nog iets aan toe te voegen: voorspellende modellen op maat voor bedrijven die last hebben van slechte betalers. Dankzij Bernd zouden bedrijven moeten weten met wie ze wel en met wie ze niet in zee moeten gaan.

Voor zijn voorspellingen kan Vindevogel terugvallen op heel wat bestaande informatie. In de zomer van 2009 investeerde D&B nog 2 miljoen in haar Belgische database. D&B verzamelt ook balans- en juridische informatie en gegevens over de sector en over de leeftijd van klanten en hun directeuren. Héél belangrijk zijn de zogenaamde ‘trade’-cijfers. “Duizenden bedrijven geven maandelijks aan D&B het betalingsgedrag van hun klanten door”, zegt Vindevogel. “Op die manier zie je heel snel wie vaak te laat betaalt.”

Net als vele andere studenten met een master marketinganalyse op zak zocht hij uiteindelijk zijn weg in het bedrijfsleven. “We zitten echt in een niche en er is momenteel zo’n behoefte aan analisten dat niemand van ons werkloos is”, zegt Vindevogel.

BMW 5

Vindevogel was net bij zijn tweede private werkgever, Amodo Consumer Finance, aan de slag, waar hij risicostrategieën ontwikkelde, toen de kredietcrisis uitbrak. Een betere leerschool voor een risk manager bestaat er niet. “Een bank gaat in deze moeilijke tijden zeker geen analisten buitengooien. Het is net omdat er jarenlang te weinig in risicobeheer is geïnvesteerd dat we in een crisis zitten.”

Maar gaan bedrijven, als de economie weer aantrekt, niet opnieuw veel lakser omspringen met het beperken van risico’s? “Risk management levert non-stop strijd met de commerciële mensen, die een bonus verdienen als de verkoop de hoogte in gaat”, bekent Vindevogel. “Een risicostrateeg kan wel adviseren dat je beter geen BMW 5 verkoopt aan jongeren onder de 20, maar als een verkoper er eentje kan slijten aan een 19-jarige, zal hij dat niet laten.”

Uiteraard zijn de voorspellingen die een scoring consultant maakt niet perfect. Wél is het doel om de fouten, zoals iemand boeken van wie je kan weten dat hij een wanbetaler is of iemand weigeren die wél correct zal betalen, tot een absoluut minimum te beperken. Het aantal slechte betalers halveren heeft al een behoorlijke positieve financiële impact. “We trekken ook de aandacht van het senior management. Toen ik een fraudemodel ging presenteren bij een groot mailorderbedrijf kwam een bestuurder van de hoofdzetel daar speciaal voor overgevlogen. Ik denk niet dat we ons veel zorgen moeten maken over onze toegevoegde waarde”, maakt Vindevogel zich sterk.

Geen kredietkaart

Scoring consultants hebben overigens een niet te onderschatten impact hebben op het leven van de consument. De beslissing om iemand een kredietkaart, een hypotheek of een telefonie-abonnement te geven, gebeurt vaak op basis van hun advies. Een hele verantwoordelijkheid, waar Vindevogel echter niet ongemakkelijk van wordt. “Door iemand een lening toe te staan die hij toch niet kan terugbetalen, duw je hem eigenlijk nog verder in de ellende. Op de lange termijn zal die beslissing zijn levenskwaliteit verbeteren. Met die gedachte troost ik mij.”

Nu steeds meer mensen op krediet leven, lijkt het werk van de scoring consultant alleen maar aan belang te winnen. “Op krediet leven hoeft ook geen kwalijke trend te zijn”, meent Vindevogel. “De generatie van onze ouders denkt daar misschien anders over, maar toen zij jong waren, was het leven veel goedkoper en trager. Ik vind het normaal dat een jongere die alleen wil gaan wonen en niet meteen op financiële hulp van zijn ouders kan rekenen, toch een lening krijgt, hoewel hij misschien nog niet zo lang werkt. Het gaat pas de verkeerde kant uit als je niet echt noodzakelijke aankopen, die je makkelijk kan uitstellen, op krediet koopt. Wie structureel boven zijn stand leeft, zit met een probleem.”

(pvd) - Illustratie: Raf Pietercil 

Aanbevolen jobs