Het loon van...
Vorige

1 van 860

Volgende

Wie verdient meer dan 3.300 euro per maand?

meer dan 3.300 euro loon
Het mediaanloon in ons land bedraagt 3.302 euro, weten we uit de laatste gegevens van het Jobat Salariskompas (2021). Dit betekent dat de helft van de Belgische werknemers daar boven zit en de andere helft dus minder dan 3.302 euro/maand verdient.

De grootste groep - 43% van alle Belgische werknemers - verdient een bedrag tussen de 2.500 euro en de 3.750 euro bruto per maand, blijkt uit gegevens van Statbel (2019). We bekeken dus even welke beroepen het meest interessant zijn als je méér wil verdienen dan de mediaan.

Vergelijk je loon met dat van anderen: gebruik het Jobat Salariskompas

Goed met cijfers? Dan heb je een streepje voor

Het is weinig verrassend dat managers en directieleden gemiddeld genomen het hoogste loon opstrijken van allemaal. Het mediaanloon in die beroepsgroep, ongeacht de anciënniteit, bedraagt momenteel maar liefst 5.500 euro bruto.

Daarnaast blijken vooral jobs die iets te maken hebben met wiskunde of wetenschappen goed te betalen. Zo verdient de helft van alle ingenieurs meer dan 3.900 euro bruto per maand. En ook wie werkt in research & development heeft 50% kans om meer dan 3.900 euro bruto per maand te verdienen, aldus het Jobat Salariskompas.

In energie & milieu ligt het bruto mediaanloon zelfs op 4.000 euro, in de chemie & farmaceutica op 4.100 euro bruto per maand, terwijl de helft van wie in onderwijs & vorming werkt maandelijks ook meer dan 3.700 euro bruto op zijn/haar loonbrief ziet verschijnen.

Rest van de top 10

Heb je geen wiskundeknobbel? Kies dan voor een carrière als advocaat of jurist. De helft van de bedienden met een juridische job ziet namelijk elke maand meer dan 3.650 euro bruto op zijn of haar loonbrief staan. Hetzelfde bedrag is bovendien goed voor de helft van wie in een overheidsdienst aan de slag is.

De 20 hoogste mediaanlonen in België

3x op de mediaan

Uit de gegevens van ons Jobat Salariskompas blijkt dat drie soorten werknemers exact evenveel verdienen als de gemiddelde mediaan in België, afgerond 3.300 euro bruto per maand. Dat zijn alle (para)medische functies, alle jobs in de gezondheidszorg en alle beroepen in de socio-culturele & non-profitsector. De helft onder hen verdient méér dan 3.300 euro bruto per maand, de andere helft minder.

Job Bruto mediaanloon 2021
Medisch & paramedisch 3.300 euro
Gezondheidszorg 3.300 euro
Socio-culturele sector & non-profit 3.300 euro

Werk jij in een andere sector, of oefen jij een ander beroep uit dan hierboven beschreven, dan verdien je zeer waarschijnlijk minder dan 3.300 euro bruto per maand.

Ter info: het laagste mediaanloon, aldus het Jobat Salariskompas, bedraagt 2.600 euro bruto per maand. De helft van wie in de horeca werkt verdient meer, de helft minder. Gemiddeld gezien verdienen werknemers uit de horecasector dus het minst van allemaal.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

(kv) - Bron: Jobat Salariskompas 2022

4 april 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken je vakantiegeld
  2. 6 Bijverdienen na je pensioen: wat zijn de opties?
  3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  4. 7 Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)
  5. 3 Schrap deze 6 dingen uit je sollicitatiebrief en die job is voor jou!
  6. 8 Quiet quitting: is gewoon je werk doen goed genoeg?
  7. 4 Bereken hoeveel werkloosheidsuitkering jij krijgt
  8. 9 6 fouten die pas afgestudeerden maken
  9. 5 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
  10. 10 Sexy naar het werk: voor Gen Z geen probleem