Vorige

1 van 87

Volgende
Volgend artikel:

9 snelle tips tegen een overvolle mailbox

Wie mailt, stopt met ademen

24 november 2009
Het geloof dat e-mail stress en burn-out in de hand werkt, wint steeds meer veld. Het is duidelijk dat de ‘info-manie’ toeslaat. Bang om iets te missen, willen we alles weten.
E-mail

Omdat het onmogelijk is om alle informatie te verwerken, raken we gefrustreerd. Als we een propvolle inbox hebben doorworsteld, vragen we ons dikwijls af: waren al die mailtjes al die aandacht wel waard? Onderzoek door communicatietrainer Gunnar Michielssen en zijn team wees uit dat ongeveer 20 procent van alle bedrijfsinterne mails volstrekt irrelevant zijn.

Mensen voelen zich gegijzeld door hun elektronische post. Werknemers laten hun werk leiden door de nieuwe inkomende berichten en verliezen zo de controle over hun werkdagen. Volgens arbeidspsychologen leidt dit tot stress en een directe daling van de arbeidsvreugde.

E-mail apnea

De Amerikaanse autoriteit Linda Stone maakt zelfs gewag van een nieuwe aandoening: e-mail apnea. Kenniswerkers zouden volgens haar onbewust stoppen met hun regelmatige ademhaling als ze hun mails behandelen.

Extreem verslavend is de BlackBerry, waarmee de klok rond berichten verstuurd en gelezen kunnen worden. “Daar zijn al behoorlijk wat huwelijken aan kapotgegaan”, meent Gunnar Michielssen. In de VS spreekt men zelfs al over ‘BlackBerry-wezen’: kinderen die zich verwaarloosd voelen omdat hun ouders méér aandacht hebben voor hun BlackBerry dan voor hen. Er gaat zelfs het verhaal van een kind dat zo wanhopig werd dat het het speeltje van mama en papa door het toilet spoelde.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16964 andere jobs