Vorige

1 van 387

Volgende
Volgend artikel:

Wat als ook je leidinggevende thuiswerkt?

Werknemers voelen zich onderbenut

8 april 2010
In veel bedrijven is het alle hens aan dek om de crisis te overleven. Toch geven we onze werkgever slechts een 3,5 op 10 voor talentmanagement. “Vooral aan werknemers in uitvoerende functies wordt amper gevraagd of ze zich betrokken voelen”, zegt Lut Crijns van Acerta.
Talenten - Illustratie: Raf Pietercil
"Werkgevers staren zich blind op die enkele high potentials die ze in de watten leggen" (Lut Crijns, Acerta)

Veel talent blijft ongebruikt. Zo voelen veel werknemers het toch zelf aan. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta bij 2.036 werknemers dat naging hoe zij het talentmanagement van hun werkgever ervaren.

“Op het aantrekken van talent krijgen werkgevers gemiddeld zes op tien. Geslaagd met voldoening dus, maar echt hoog ligt die score niet. Zeker niet als je weet dat we met structurele tekorten en knelpuntberoepen zitten op onze arbeidsmarkt. Nu de economie weer wat aantrekt, is het een kwestie van tijd voor talent weer schaars wordt. De aantrekkingskracht moet dus voldoende groot zijn”, aldus Lut Crijns.

Een gemiste kans

Maar ook werknemers die al aan boord zijn, worden niet ten volle ingezet. Werknemers geven hun werkgever gemiddeld 3,5 op 10 voor het ontwikkelen van hun talent. “Een zware onvoldoende en dus zorgwekkend. De directe leidinggevende heeft niet altijd evenveel aandacht voor het groeipotentieel van zijn medewerkers”, legt Crijns uit. “Die cultuur zit er bij ons echt nog niet in, al speelt er uiteraard ook wat concurrentievrees en jobbescherming mee.”

Met het benutten van talent in organisaties lijkt het iets beter gesteld, al komt de gemiddelde score ook hier amper boven de helft uit: 5,5 op 10. “Het gevoel onderbenut te worden en dus eigenlijk overgekwalificeerd te zijn voor je job, neemt toe naarmate je een lagere functie bekleedt. Werkgevers staren zich blind op die enkele high potentials die ze in de watten leggen, terwijl ze nauwelijks oog hebben voor de grootste groep van werknemers.”

Weinig engagement

Vooral aan mensen in uitvoerende functies wordt amper gevraagd of ze hun competenties in hun job kunnen leggen, of ze voldoende zelfstandig kunnen werken en of ze zich betrokken voelen, wat uiteraard hun motivatie en engagement beïnvloedt.

“Werknemers die 1 à 3 jaar bij een werkgever aan de slag zijn, kijken het vaakst uit naar een andere job. Zij voelen zich ook het minst geëngageerd. En dat is toch een ernstig risico voor bedrijven”, meent Lut Crijns.

Zo dreigen organisaties voortdurend - jong - talent te verliezen, wat zijn weerslag kan hebben op de prestaties van het bedrijf. Maar ook met oudere werknemers wordt de bal wel eens mis geslagen. “45-plussers zijn minder geneigd om van job te veranderen. Ze zijn ook meer betrokken en geëngageerd. Tegelijk zien we dat het groeiperspectief afneemt met de anciënniteit”, merkt Crijns op.

(ks) - Illustratie: (rp) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16955 andere jobs