Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 62

Volgende
Volgend artikel:

Wordt mijn woon-werkverkeer vergoed?

Werknemer betaalt voortaan meer voor treinabonnement

Ga je als werknemer met de trein naar je werk? Dan kan het zijn dat je daar een derde zelf moet van betalen. Zeven jaar geleden was dat nog slechts 25%. Of je effectief meer betaalt, hangt af van wat er is afgesproken in je sector.
#

Prijsverhoging trajecttreinkaarten

De NMBS besliste om de tarieven van de trajecttreinkaarten vanaf 1 februari te verhogen met 3,38%. Die tariefverhoging is voor het tweede jaar op rij sinds 2011 groter dan de stijging van de gezondheidsindex. In 2016 stegen de prijzen van de trajecttreinkaarten al met 1,41%. De reden daarvoor? NMBS behaalde haar stiptheidsdoelstellingen.

Werkgevers- en werknemersorganisaties niet tevreden

Werkgevers en werknemers halen in een gezamenlijk advies van de Nationale Arbeidsraad en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven scherp uit naar de NMBS. Ze nuanceren de stiptheidsprestatie.

“De reistijden op verschillende spoorlijnen werden verlengd, met een daling van de commerciële snelheid tot gevolg. Daardoor kon de stiptheidsdoelstelling gemakkelijker worden bereikt”, klinkt het in het advies als één van de tegenargumenten. “De stiptheidsdoelstelling van 85,63% is bovendien verre van ambitieus.”

Werkgevers en werknemers dringen er op aan dat de NMBS het advies van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven moet inwinnen, voordat het bedrag van de bijdrage verandert. “De verstrekte uitleg van de NMBS blijft onvoldoende om onze precieze vragen te beantwoorden.” De werkgevers en werknemers zijn niet tevreden dat de persoonlijke bijdrage van de werknemers stijgt naar 32,6%. Op 1 februari 2009 was dat nog een pak lager: gemiddeld 25%.

Geldt die stijging voor alle werknemers?

Niet per se. Het deel dat werknemers voor het openbaar vervoer zelf moeten betalen, stijgt vanaf 1 februari 2017 naar 32,6%. Dat is 3,38 procentpunten meer dan het jaar voordien. Of je effectief meer betaalt, hangt af van wat er is afgesproken in je sector.

Voor sommige werknemers komt er een forse prijsstijging aan. Werkgevers en werknemers over alle sectoren heen hebben al sinds 2009 afgesproken dat de tussenkomst in het openbaar vervoer niet meer afgestemd wordt op de barema's van de NMBS. Met als gevolg dat de prijs van de treinkaarten stijgt maar dat de tussenkomst niet mee wordt aangepast.

“Maar heel wat sectoren en bedrijven volgen die afspraken in cao 19 niet. Zij hebben een tussenkomst die de verhoging van de prijs van de treinkaarten telkens wél volgt. Zowel voor privévervoer als het openbaar vervoer”, zegt Els Vanderhaegen van Securex. In sommige sectoren zullen werknemers dus niet meer moeten betalen voor hun treinkaart, zoals bijvoorbeeld in de horecasector.

Wat adviseert Securex?

“Kijk goed na wat er in jouw sector werd afgesproken voor de tussenkomst in de vervoerskosten voor openbaar vervoer, privé-vervoer en fietsvergoeding”, klinkt het bij Securex. Zo kan je bekijken of je als werknemer meer zal moeten betalen of niet.

(mr) 

2 februari 2017
Anderen bekeken ook